Tom de Maat en Carmen Vorst spelen in 'Michiel de Ruyter'.
Tom de Maat en Carmen Vorst spelen in 'Michiel de Ruyter'.

De spanning stijgt bij Muziektheater Zeeland: ‘Eindelijk laten zien waaraan we zo lang gewerkt hebben’

Door: Jessica Rovers Algemeen

GOES - Weekblad de Bode volgde vorig jaar de voorbereidingen van Muziektheater Zeeland voor de uitvoering van de musical ‘Michiel de Ruyter’ op de voet. Vanwege de coronacrisis viel het hoogtepunt van het 75-jarig bestaan echter in het water. Het jubilerende gezelschap hoopt, na bijna tweeënhalf jaar, het stuk vanaf deze week op de planken te brengen. Voor Tom de Maat (16) en Carmen Vorst (20) is dit de tweede productie waaraan ze meewerken.

“Mijn moeder had de auditieoproep voor Ciske de Rat gezien en dacht dat dat wel iets voor mij zou zijn”, vertelt Tom. “Ik had nog geen ervaring met toneelspelen en dacht dat ik niet door zou gaan, maar toch ben ik bij het ensemble gekomen. Ik vond het meteen een hele gezellige groep, want iedereen hoort er gewoon bij. Nu heb ik voor het eerst een rol. Ik speel Engel, de zoon van Michiel, en een paar kleinere rollen, zoals die van lid van de Staten-Generaal. Ik zing geen solo’s, maar wel in het koor. Wat mij het meeste aanspreekt is de combinatie tussen het toneelspelen, zingen en dansen. Ik vind het wel spannend, maar heb er heel veel zin in. Vooral als het zo ver is en alles bij elkaar komt, het decor en de de kleding. Het is heel mooi om te zien waar je zo lang voor gerepeteerd hebt”.

Groeien

Ook voor Carmen is het de eerste keer dat ze een rol heeft. “Dat vind ik wel spannend, want het legt toch een druk op je. Maar ik heb vanaf mijn vierde altijd gedanst en op de middelbare school heb ik ook veel op het toneel gestaan. Eerst deed ik alles los, zang, dans en acteren maar toen zag ik voor het eerst een musical. Ik vond dit meteen zo gaaf dat ik bij Muziektheater Zeeland ben gegaan. In Michiel de Ruyter speel ik de eerste voorzangster op de bruiloft en ook speel ik een Statenlid. Bovendien doe ik mee aan de grote dans op het einde. Ik vind het leuk dat ondanks de grote leeftijdsverschillen we allemaal heel goed kunnen samenwerken. Ik zie ook hoe sommige mensen groeien. Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik heb zelf ook veel geleerd. Als ik met iemand speel, kan ik daar helemaal in mee gaan. Sommigen hebben zo’n fantastische mimiek. We zijn nog volop bezig met de laatste repetities en ik heb zo veel zin in de uitvoering. Na tweeënhalf jaar is het eindelijk zo ver!”

Muziektheater Zeeland speelt de voorstelling ‘Michiel de Ruyter’ op vrijdag 12 november (première) en zaterdag 13 november in theater de Mythe in Goes, zaterdag 20 november in de Stadsschouwburg in Middelburg en zaterdag 27 november in het Scheldetheater in Terneuzen. Kijk voor meer informatie op: muziektheaterzeeland.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief