Jan-Willem Hoogedeure.
Jan-Willem Hoogedeure.

Ondernemerscolumn: ‘Weet wat u koopt, ook in een geëxplodeerde huizenmarkt’

Door: Britta Janssen Algemeen

De huizenprijzen zijn een gespreksonderwerp zonder eind. De huizenprijzen zijn inmiddels zo ongelofelijk hard gestegen dat je met een modaal inkomen in de grotere steden nog slechts een flatje van een paar vierkante meter op drie hoog kunt bekostigen, ergens in een niet al te frisse wijk.

Ook hier in Zeeland zijn de huizenprijzen de laatste jaren de pan uitgerezen, met als gevolg dat een hele groep potentiële kopers buiten spel wordt gezet. Want wat koop je tegenwoordig nog voor een paar ton? En staat er een keer iets te koop in jouw prijsklasse, dan is er zoveel belangstelling dat jouw reële bieding gewoon keihard wordt overboden met tienduizenden euro’s alsof het niets is. Hiervan zakt de moed je in de schoenen en een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Het gevolg van deze handelswijze is niet alleen dat de huizenprijzen blijven stijgen doordat er steeds wordt overboden, maar ook dat kopers snel en in een emotie een woning aankopen voor een forse prijs en eigenlijk niet weten wat zij kopen. Betalen zij eigenlijk niet te veel voor hetgeen zij ervoor terugkrijgen?

Als makelaar – taxateur en bouwkundig adviesbureau komen wij, als de koop al is gesloten en de overeenkomst al is opgemaakt, in de woning om een taxatie en/of een bouwkundige keuring op te nemen van het huis. Wij verbazen ons dan regelmatig over de staat van de woning in relatie tot de betaalde koopsom, indien die al bekend is. De teleurstelling die hieruit voort komt is niet leuk voor de koper, die al een eind op weg was om zijn droomwoning te kopen, maar zeker ook niet voor de verkoper die vaak niet eens goed op de hoogte is van de bouwkundige staat van zijn woning.

Ideaal zou zijn als verkopers voor het in verkoop zetten van de woning een bouwkundige opname lieten maken. Dit kan echt heel veel misverstanden achteraf voorkomen en je bent als verkoper goed voorbereid op de verkoop.

Voor kopers blijft het advies om je duidelijk te laten informeren door je eigen makelaar-taxateur en/of bouwkundige. Weet wat je koopt! Kopen in een opwelling is nog nooit een goede raadgever geweest tenslotte en dat het ook ineens anders kan zijn op de woningmarkt bleek wel in de crisis die ons medio 2007 trof en lange tijd aanhield. We hebben geen glazen bol om naar de toekomst te kijken, dus blijf vooral dat doen wat goed voelt. Bezint eer ge begint, zeggen ze wel eens.

Kortom, het is beter om een nachtje te slapen over wat je wilt gaan doen, dan om wakker te liggen van wat je hebt gedaan.

Jan-Willem Hoogedeure
Hoogedeure Makelaars en Taxateurs



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief