Afbeelding
Foto: Debby Boers

Groene Revolutie op basisschool de Schuttevaer in Hansweert

Door: Jeppe Rottier Algemeen

HANSWEERT - Kinderen van de Schuttevaer in Hansweert hebben vrijdag hun ‘groene schoolplein’ aangeplant. Dat deed de school in samenwerking met IVN Natuureducatie in het project ‘de Groene Revolutie van Zeeuwse Schoolpleinen’. In de zomer werden de tegels er al grotendeels uitgehaald en vrijdag kwamen daarvoor planten in de plaats. 

De Groene Revolutie is een initiatief van de organisatie IVN Natuureducatie. IVN heeft verschillende afdelingen in het land en is er met name op gericht om mensen meer de natuur in te krijgen. Zo werkt de organisatie samen met de zorgbranche, maar ook met scholen en kinderopvangen. Een van de initiatieven van IVN Zeeland is de Groene Revolutie van de Zeeuwse Schoolpleinen, waarbij wordt getracht de schoolpleinen van Zeeuwse basisscholen groener te maken. Al tweeëndertig basisscholen uit heel Zeeland hebben van hun plein een groen plein gemaakt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een subsidieregeling van het IVN en meewerkende gemeentes.

Pestgedrag

Er zitten veel voordelen aan een groen schoolplein. Het aanplanten van groen op een schoolplein zorgt er natuurlijk voor dat de biodiversiteit toeneemt en dat bijvoorbeeld insecten als bijen weer meer leefgebied krijgen. Een groen schoolplein maakt ook het buiten les geven een stuk aantrekkelijker. Volgens sommigen zou dat veel meer moeten gebeuren, negentig procent van de leerkrachten verwacht namelijk dat de stof buiten beter beklijft en dat kinderen creatiever zullen zijn. Ook is er volgens onderzoek op een betegeld schoolplein veel sprake van competitie onder kinderen en stimuleert een groen schoolplein juist meer fantasie, creativiteit en kameraadschap. ‘’We zien dat de hoeveelheid pestgedrag onder kinderen op een groen schoolplein enorm daalt.’’, zegt Debby Boers van het IVN.

Opa Kees

Scholen konden zelf hun ontwerp van een groen schoolplein indienen en daarvoor subsidie krijgen. Onder leiding van Opa Kees werd op basisschool de Schuttevaer hun groene schoolplein ontworpen. Samen met hem plantten de leerlingen vrijdag hun nieuwe plein aan. Iedereen helpt mee en zelfs wethouder Kees Verburg van de gemeente Reimerswaal kwam helpen een boom te planten. Ook hij vindt het een belangrijk onderwerp. ‘’Het is belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen en daar helpt een groen schoolplein goed bij. Daar dragen we als gemeente graag aan bij’’, aldus de wethouder. Het uiteindelijke doel van de Groene Revolutie is om van alle schoolpleinen, groene schoolpleinen te maken. ‘’We willen binnen één basisschoolgeneratie – dus acht jaar – van alle schoolpleinen, groene schoolpleinen hebben gemaakt’’, zegt Boers. In Hansweert zijn ze in ieder geval goed op weg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief