Onderzoeker Johan van de Koppel.
Onderzoeker Johan van de Koppel. Foto: Jeppe Rottier

‘We laten zien hoe het Zeeuwse landschap is veranderd’

Door: Jeppe Rottier Algemeen

YERSEKE - Hoe zag het verdronken land bij Reimerswaal er eeuwen geleden uit? Dankzij virtual reality is dat nu te zien, bij het Oosterscheldemuseum in Yerseke, maar ook online. 

Bezoekers van het Oosterscheldemuseum kunnen door een verdronken Zeeuws middeleeuws dorp wandelen. Door middel van virtual reality-brillen, kan iedere bezoeker zich nu in een echt middeleeuws dorp wanen. 

Er is lang aan het visualisatieproject gewerkt. Projectleider Johan van de Koppel hielp mee met het ontwerpen van de virtuele wereld. Het project is een initiatief van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee). ‘’Wij als NIOZ willen de virtual reality-techniek gebruiken om te laten zien hoe we in de toekomst landschappen kunnen aanpassen in verband met klimaatverandering. Gaandeweg kwamen we erachter dat deze techniek van visualiseren ook heel leuk is om de geschiedenis mee weer te geven”, vertelt Van de Koppel. 

‘’Wat we laten zien in deze VR-experience is hoe het Zeeuwse landschap is veranderd van een veenlandschap naar een schorrenlandschap en hoe het door kleinschalige landbouw en moernering is geworden hoe het nu is.’’ Er is in samenwerking met onderzoekers van de TU Delft ook een interactieve spelversie van de VR gemaakt. Hierin zijn de bezoekers de burgemeester van het dorp en moeten ze proberen om door een goede balans in dijkonderhoud, moernering en het tevreden houden van de bevolking, het land niet te laten overstromen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief