Klaas van de Ketterij.
Klaas van de Ketterij. Foto: Origin Media

Klaas van de Ketterij en Peter Sijnke maken docu over Verdronken land

Door: Jeppe Rottier Algemeen

YERSEKE - Naast de VR-experience, te zien in het Oosterscheldemuseum in Yerseke, maakten de Zeeuwse filmmaker Klaas van de Ketterij en presentator Peter Sijnke een mini-documentaire over het Verdronken land. De film toont onder andere verschillende plekken waar ook nu nog verdronken dorpen te zien zijn en er wordt een blik geworpen op hoe het Zeeuwse landschap is veranderd. 

De mini-documentaire geeft extra informatie naast de VR-experience en laat de kijker zien dat er nog steeds heel veel interessants te zien is in de Zeeuwse landschappen. In de documentaire gaat presentator Peter Sijnke met verschillende mensen in gesprek over de landschappen die we dagelijks zien. ‘’Ik hoop dat de mensen die de documentaire hebben gezien binnenkort door de polder zullen lopen en zich proberen voor te stellen wat daar ooit was”, zegt Klaas van de Ketterij. 

Doordat Zeeuwse dorpen onder water kwamen te staan, kwam men erachter dat oesters goed groeiden op onder water gelegen dakpannen en bakstenen. Hierdoor gingen telkens meer mensen leven van oesterkweek in plaats van bijvoorbeeld landbouw, en dat zie je nog steeds terug in Yerseke. Wat velen misschien ook niet weten is dat de Yerseke Moer exemplarisch is voor hoe het landschap in middeleeuws Zeeland eruit zag. Alle dorpen die onder water liggen bij het verdronken land van Zuid-Beveland, waren omringd met dit soort landschappen. ‘’Het besef dat er op zo’n plek als de Yerseke Moer al eeuwen mensen rondlopen en bezig zijn is heel bijzonder.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief