Afbeelding
Foto: UWV

Daling WW-uitkeringen houdt aan, veel kansrijke beroepen

Door: Advertorial Algemeen

De daling van het aantal WW-uitkeringen in Zeeland houdt aan. In oktober was er sprake van een afname van 4%. Daarmee telde de provincie Zeeland eind oktober 3.230 WW-uitkeringen. Landelijk bedroeg de afname ook 4% op maandbasis, daarmee is het aantal uitkeringen landelijk onder de grens van 200.000 gekomen.

In Zeeland is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt. De spanningsindicator van UWV laat zien dat de krapte zich manifesteert in bijna iedere beroepsklasse. Dat betekent dat er meer vraag dan aanbod is voor een groot aantal beroepen op de arbeidsmarkt. Alleen creatieve en taalkundige beroepen hebben een gemiddelde spanning. De arbeidsmarkt is zeer krap voor: dienstverlenende beroepen, ICT-beroepen, openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen, technische beroepen, transport en logistiek beroepen en zorg en welzijn beroepen. De spanning is in Zeeland hoger dan het landelijk gemiddelde.

Veel regionale kansen voor werkzoekenden
De krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat veel beroepen op de (regionale) arbeidsmarkt als kansrijk kunnen worden aangemerkt. Zo kwamen er in de laatste update van de landelijke lijst met kansrijke beroepen meer beroepen erbij dan dat er beroepen van de lijst verdwenen. Bij de nieuwe beroepen op de lijst ging het met name om beroepen die vóór de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk. Nieuwe beroepen op de lijst waren bijvoorbeeld beroepen in de horeca, zoals: restaurantkok en medewerker bediening horeca. En ook in de detailhandel: verkoopmedewerker elektronica en bouwmarkten. Op 2 november publiceerde UWV ook een lijst met kansrijke beroepen voor elk van de 35 arbeidsmarktregio’s. Deze regionale overzichten met kansrijke beroepen zijn gebaseerd op cijfers over de afgelopen maanden. Daarbij is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal (openstaande) vacatures en werkzoekenden.

Veel beroepen op de kansrijke beroepenlijsten van Zeeland komen overeen met de landelijke kansrijke beroepen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: vrachtwagenchauffeur, verkoopmedewerker voedingsspeciaalzaken, medewerker bediening horeca, liftmonteur, algemeen verpleegkundige en applicatie- en functioneel beheerder. Er zijn ook beroepen die vooral in Zeeland kansrijk zijn en niet op de landelijke lijst van kansrijke beroepen terugkomen van juni 2021. Dit komt met name doordat de verhouding tussen het aantal vacatures en werkzoekenden in bepaalde arbeidsmarktregio’s gunstiger is dan landelijk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief