Geluidskunstenaar Yuri Landman in actie.
Geluidskunstenaar Yuri Landman in actie. Foto: Jessica Rovers

Leerlingen aan de slag met project ‘Gek Geluid’

Door: Jessica Rovers Algemeen

Op het leerplein van basisschool De Welle in Kruiningen is het educatieproject ‘Gek Geluid’ afgetrapt. Dit initiatief van KCE Oosterschelderegio, in samenwerking met Muziekschool Zeeland is vormgegeven door muziekdocent Remy Alexander en geluidskunstenaar Yuri Landman. Landman verbleef de afgelopen weken in Zeeland om dertig elektronische instrumenten te maken. 

In het nieuwe atelier van ‘Gek Geluid’ kruipen kinderen in de rol van uitvinder en worden in acht lessen uitgedaagd na te denken over wat geluid is en wat je er allemaal mee kunt doen. Naast het openstellen voor klanken in zijn algemeenheid, speelt het stimuleren van creatief denken een grote rol. 

Naast De Welle wordt er dit en volgend jaar op nog twee andere Alberoscholen een atelier opgericht waar ‘Gek Geluid’ zal plaatsvinden. Cora van der Peijl, directeur van De Welle, is erg enthousiast. “We werken met leer- en cultuurateliers en dit past hier heel goed bij. Kinderen hebben op cultureel gebied al zo veel moeten missen de afgelopen tijd dat we heel blij zijn dat ze nu weer samen iets kunnen creëren.”

Van der Peijl wil graag met ‘Gek Geluid’ een inhaalslag maken. “Door middel van NPO-gelden kunnen we hier samen met KCE Oosterschelderegio invulling aan geven. Het project bedient veel kinderen; het is muziek, beweging en techniek bij elkaar. Het kan veel bij kinderen losmaken en laat je buiten de kaders denken. Dat vind ik ook belangrijk. Wanneer is iets muziek? Het project laat zien hoe je door creatief te denken gewone gebruiksvoorwerpen op een andere manier kunt gebruiken. Met z’n allen kunnen ze ergens naar toe werken. Alle delen vormen één geheel. Dit is passend bij het onderwijs dat wij bieden, want naast talentontwikkeling is samenwerking een belangrijk aspect binnen onze visie.”

Wetenschap

Niet alleen de schooldirecteur is enthousiast over ‘Gek Geluid’, volgens Landman reageerden ook de kinderen heel goed op het project. “Het is de eerste keer dat ik les geef aan kinderen, want meestal geef ik masterclasses geluidskunst aan studenten, op festivals en culturele centra. Ik merkte dat hun ogen en oren opengingen. Iedereen was stil en ze hadden echt zin om mee te doen. Ik heb een bèta-achtergrond en ik vermeng wetenschap en onderzoek met geluid. Hoe uit geluid zich in de natuur en hoe verhoudt zich dit tot muziek? Ook ben ik veel bezig met gevonden voorwerpen. Ik vind uit hoe ze klinken en dat past weer heel goed in de cultuur van het spelende kind. Ik was al lang bezig met dit concept en ben heel blij dat het nu in Zeeland wordt opgepakt.”

Het project is afgetrapt op basisschool De Welle.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief