Jolanda de Munck gaat voorlezen in de Wemel.
Jolanda de Munck gaat voorlezen in de Wemel.

Jolanda de Munck op z’n Zeeuws voe Serious Request

Door: Jeppe Rottier Algemeen

WEMELDINGE - Ieder jaar organiseert radiozender 3FM inzamelingsactie Serious Request. Door heel Nederland worden acties georganiseerd om geld in te zamelen voor Serious Request. De Wemeldingse Jolanda de Munck-Korstanje zamelt al tien jaar geld in voor Serious Request, ook dit jaar. 

De Munck organiseert dit jaar voor het eerst haar eigen inzamelingsactie. ‘’Voorheen liet ik mezelf sponseren voor het lopen van de Kustmarathon en zamelde ik op die manier geld in’’, vertelt ze. Omdat het dit jaar onzeker was of de Kustmarathon zou doorgaan, besloot ze zelf iets te organiseren. ’’Op mijn werk in het Cederhof lees ik vaak Zeeuwse streekverhalen in het Zeeuwse dialect voor aan de ouderen. Ik ben nog een van de weinigen daar die het dialect al sinds jongs af aan spreekt. Daar genieten de ouderen heel erg van. Zodoende kwam ik op het idee om geld in te zamelen door een voorleesmiddag te doen waarbij ik in het Zeeuwse dialect streekverhalen zal voorlezen.’’ 

Op maandagmiddag 20 december zal De Munck in dorpshuis de Wemel in Wemeldinge verschillende verhalen van onder andere Engel Reinhoudt voorlezen. Daarmee hoopt ze geld in te zamelen voor het Wereld Natuur Fonds. Die het geld zullen besteden aan onder andere het tegengaan van ontbossing. Ze vindt het belangrijk om geld in te zamelen voor goede doelen: ‘’Ik doe graag dingen voor andere mensen en bij Serious Request vind ik dat altijd speciaal. De aanloop naar kerst, het geld inzamelen en samen zijn met anderen geven het een heel warm gevoel. Bovendien luister ik ook graag naar 3FM’’, vertelt ze. Op verschillende manieren heeft ze de laatste jaren geld opgehaald. ‘’Ik begon met mensen vragen of ze iets over hadden voor Serious Request, later heb ik geld ingezameld met het wandelen van de Kustmarathon.’’ Eén van de jaren die De Munck zich goed herinnert is 2019. ‘’De dj’s wandelden toen van Goes naar Groningen. Dat was natuurlijk erg leuk omdat je – in tegenstelling tot andere jaren waarin ze in een glazen huis zaten – met ze mee kon lopen. Ik heb de etappe van Goes tot Kruiningen meegelopen en een praatje met de dj’s kunnen maken. Ook was dat het jaar waarin ik zelf het meeste geld heb opgehaald!’’ Dit jaar gaat De Munck het dus anders doen. Om haar te steunen kan men terecht op de website van 3FM bij de actie: ‘Voorlezen op z’n Zeeuws met Jootje’ en bij de Wemel op maandag 20 december van 14.30 tot 16.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief