Afbeelding
Foto: Weekblad de Bode

Bevelandse organisaties en gemeenten gaan samen regio versterken

Door: Britta Janssen Algemeen

Op de Bevelanden slaan onderwijs, ondernemers, maatschappelijke organisaties en de overheid de handen ineen voor een innovatieve, sterke en vitale regio in 2030. Hiervoor is het netwerk ‘Samenwerking De Bevelanden’ opgericht. Deze aanpak is nieuw in Zeeland. 

De vijf Bevelandse gemeenten - Borsele, Goes, Kapelle, Noord-Beveland en Reimerswaal - werken al jaren nauw samen. Deze samenwerking wordt nu verbreed. “Omdat niemand op eigen houtje voor een vitale en innovatieve regio kan zorgen, gaan we dat samen doen”, legt Kees Weststrate uit. De wethouder van de gemeente Borsele is woordvoerder van de samenwerking. “Vandaag (vrijdag, redactie) gaan we officieel van start met tientallen ondernemers, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en de gemeenten. We roepen andere Bevelandse organisaties op om ook aan te sluiten. Er moet en kan meer om de regio aantrekkelijker te maken en houden voor werkgevers, werknemers, bewoners en bezoekers. Vooral met het oog op jongeren moeten we snel stappen zetten.”

De betrokken partijen gaan gezamenlijk initiatieven ontplooien en willen zo een proeftuin binnen Zeeland zijn. ‘Samenwerking de Bevelanden’ zet in op vijf verschillende thema’s. Dit zijn: Vitaal leven en gezondheid, Agri-/ aquafoodsector, Beleving op de Bevelanden, Beweging op de Bevelandse woningmarkt en Slim en multifunctioneel grondgebruik. “Ruim veertig partijen uit de verschillende sectoren, de provincie Zeeland en de vijf gemeenten waren betrokken bij de voorbereidingen. “De kracht van het netwerk is kennis en kunde delen. Door samen vanuit verschillende perspectieven naar maatschappelijk opgaves te kijken, kan ‘Samenwerking de Bevelanden’ sneller met innovatieve oplossingen komen.” 

De eerste projecten die op deze nieuwe manier worden aangepakt, gaan nog dit jaar van start. Viskwekerij Kingfish, Rusthoeve AIKC, onderwijsinstelling Scalda en de gemeente Noord-Beveland zijn al van start gegaan en werken aan een gezamenlijke opleidingslocatie in Colijnsplaat. De Rusthoeve is een akkerbouwbedrijf met een kenniscentrum, gespecialiseerd in agrarische innovatie. “De vier partijen zetten zich samen in voor slimme, nieuwe en multifunctionele combinaties van hun activiteiten. Zij leiden straks jongeren op in de agri/aqua-sector op de locatie waar de leerlingen direct praktijkervaring kunnen opdoen. Zo bieden zij een toekomstgerichte en daarmee duurzame opleiding aan.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief