Foto: Coby Weijers

Rozeboom in Krabbendijke nadert voltooiing

KRABBENDIJKE - Aan de nieuwbouwwijk Rozeboom in Krabbendijke wordt al sinds het begin van dit decennium gepland, getekend en gebouwd. Nu is de ontwikkeling van de laatste fase, fase vier, aan de beurt en komt de afronding van de wijk in zicht. 


Wanneer de 29 woningen uit fase vier klaar zijn, is de Rozeboom helemaal af. Met de krapte op de woningmarkt is deze wijk een mooie ontwikkeling, vindt wethouder Maarten Both van de gemeente Reimerswaal. Veel nieuwe bewoners komen uit de buurt en laten daar een woning achter. “Dat is goed voor de doorstroming op de huizenmarkt”, zegt Both.

Het plan voor fase vier bevat vier twee-onder-een-kapwoningen, een rijtje van zes huizen en vijftien vrijstaande woningen. Een deel van de toekomstige bewoners ontwerpt zelf hun woning, dus hoe het laatste gedeelte van de Rozeboom er straks uitziet, is nog een verrassing. Omdat deze nieuwbouw niet meer op het gasnet mag worden aangesloten, worden de woningen straks op een duurzame manier verwarmd en gekoeld. Een voor de hand liggende optie is de volledig elektrische techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een warmtepomp. Een warmtepomp werkt op verschillende soorten bronnen, zoals de buitenlucht en ondergrond. Het meest efficiënte systeem is volgens de gemeente Reimerswaal een bodemenergiesysteem, in de ondergrond. Om de beschikbare bodemenergie zo efficiënt mogelijk te gebruiken en om te voorkomen dat de systemen elkaar onderling beïnvloeden, heeft de gemeente voor de vierde fase van de wijk een bodemenergieplan opgesteld en is de Rozeboom aangewezen als interferentiegebied. Dat betekent dat alle aan te leggen bodemenergiesystemen aan bepaalde regels moeten voldoen. Het dient als basis voor iedereen die in de wijk een systeem met bodemwarmte wil aanleggen.

“De nieuwe bewoners zijn nu aan zet om hun huizen te bouwen”, vertelt Both. “Daarna richten wij als gemeente de openbare ruimte in, voor een mooie uitstraling van de wijk. Een grote waterpartij is er al, maar er komt bijvoorbeeld nog wel een speelgelegenheid voor de kinderen bij.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>