Nieuwe Burg Middelburg, oktober 2020
Nieuwe Burg Middelburg, oktober 2020 (Foto: Edwin Mijnsbergen)

Zeeuwse burgemeesters steunen ondernemers in roep om versoepeling coronabeleid

In diverse gemeenten hebben winkeliers en horecaondernemers aangekondigd om op zaterdag 15 januari de deuren te willen openen voor het publiek. De coronamaatregelen die morgenavond door het kabinet bekend worden gemaakt, bepalen de ruimte die ondernemers vanaf zaterdag hebben. Naar verwachting zullen niet alle sectoren onder voorwaarden weer open mogen.


De Zeeuwse burgemeesters volgen nog steeds het rijksbeleid en zien toe op de naleving van de coronamaatregelen. De uitgangspunten voor handhaving gelden reeds vanaf het begin van de coronacrisis en blijven ongewijzigd.

Begrip voor behoefte om ongenoegen te kunnen uiten
De Zeeuwse burgemeesters hebben echter wel begrip voor de situatie waarin ondernemers zich bevinden. En voor het feit dat zij zaterdag in een eenmalige actie hun ongenoegen willen uiten. De burgemeesters willen daarom uitsluitend zaterdag 15 januari ruimte geven voor de openstellingsacties, waarmee de ondernemers hun ongenoegen over de effecten van coronamaatregelen kenbaar willen maken. Mits dit natuurlijk veilig en verantwoord verloopt. Hier zijn echter duidelijke voorwaarden aan verbonden:

- Acties moeten vooraf door de belangenorganisatie of –verenging worden aangemeld bij de betreffende gemeente.
- Acties mogen alleen eenmalig plaatsvinden op zaterdag 15 januari overdag tot uiterlijk 17.00 uur.
- De deelnemende ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het veilig en verantwoord verloop van de actie.
- En tot slot blijven uiteraard de algemeen geldende coronamaatregelen (afstand, mondkapjes, hygiënemaatregelen) van kracht.

De gemeenten en politie houden toezicht op het naleven van deze voorwaarden. Bij dreigende verstoring van de openbare orde wordt altijd handhavend opgetreden.

Steun voor oproep VNG
De Zeeuwse gemeenten steunen samen met alle andere Nederlandse gemeenten unaniem een oproep vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan het kabinet om stapsgewijs meer ruimte te bieden. En met het bepalen van de maatregelen meer oog te hebben voor de zorg én sociale, economische en maatschappelijke effecten van de coronabeperkingen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief