Afbeelding
Foto: ZMf

Prijs voor groene burgerinitiatieven

Door: Advertorial Algemeen

Inwoners van de provincie Zeeland die betrokken zijn bij een circulair bewoners- of burgerinitiatief kunnen tot eind januari meedingen naar de prijs voor het beste circulaire burgerinitiatief in Zeeland. 

De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) promoot het winnende initiatief op haar kanalen, evenals de landelijke koepel van Natuur en Milieufederaties. ‘Voor een circulaire economie lenen burgerinitiatieven zich bij uitstek, omdat ze al gebaseerd zijn op maatschappelijke waarden’, aldus de ZMf. ‘Je bent zelf aan zet en hoeft niet te wachten tot de overheid iets bedenkt en het daar al dan niet mee eens zijn. Ik ben er van overtuigd dat de kracht van burgers een belangrijke pilaar is waar de circulaire economie op draait’, aldus Bibian Scheepstra van de ZMf. Zij houdt zich binnen de Natuur en Milieufederaties bezig met het stimuleren van een circulaire economie in Zeeland.

Maatschappelijke waarden

‘Circulaire projecten die door inwoners worden opgezet zijn op andere waarden gericht dan geld of kosten. Het gaat bij dit soort initiatieven vooral om het creëren van maatschappelijke meerwaarde. Denk bijvoorbeeld aan initiatieven om voedsel in een lokale, gesloten kringloop te krijgen, aan de totstandkoming van een gezamenlijk wormenhotel of aan initiatieven die werken aan afvalpreventie of recycling.’ Dergelijke plannen zijn inspirerend voor andere Zeeuwen die er zelf ook mee aan de slag willen gaan. ‘Daarom zet de ZMf het leukste, mooiste of innovatiefste burgerinitiatief extra in de spotlights tijdens de Week van de Circulaire Economie.’ Deze landelijke campagneweek vindt plaats van maandag 7 tot en met zaterdag 12 februari en is bedoeld om zoveel mogelijk mensen mee te nemen in de circulaire economie. ‘Tijdens de campagneweek krijgt het winnende initiatief veel aandacht via de mediakanalen van zowel ZMf als de landelijke koepel van Natuur en Milieufederaties en het Servicepunt Circulair.’ 

Aanmelden

Zeeuwen die hun project willen opgeven, kunnen contact opnemen met Bibian Scheepstra via bscheepstra@zmf.nl. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op servicepunt-circulair.nl. Aanmelden kan tot en met maandag 31 januari.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief