Afbeelding
Foto: Jeppe Rottier

Memorial 40-45 Kapelle geeft gezicht aan begraven Franse soldaten

Door: Jeppe Rottier Algemeen

KAPELLE - Voor museum Memorial 40-45 Kapelle veranderde de planning van de afgelopen tijd vaak. Naast het niet kunnen ontvangen van bezoekers konden ook grotere evenementen niet doorgaan. Desondanks hebben de vrijwilligers en Andries Looijen, voorzitter van het museum, niet stil gezeten. 

Het is jammer dat we zoveel maanden dicht moesten, dat is niet waar je het voor doet”, zegt Looijen. De week Toujours Kapelle, zoals voorgaande jaren, kon niet doorgaan, maar de Franse Slag Mars wel, zij het in het najaar in plaats van het voorjaar. Die werd met 360 bezoekers druk bezocht. “De Frans Slag Mars was een groot succes. We hebben ook nog een vrijwilligersbarbecue kunnen doen voor alles dicht moest.’’ 

Ondanks dat het museum vaak dicht bleef, zijn Looijen en de vrijwilligers druk geweest met andere projecten. “We zijn vorig jaar onder meer aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Musea. Via die vereniging kunnen we nauw contact houden met andere musea in Zeeland en kunnen we vergaderen”, vertelt de voorzitter. “Naast dat zijn we nog steeds volop bezig met de uitwerking van de nieuwbouwplannen en zijn we de hele collectie aan het inventariseren.” Ook zijn ze bezig met een project om een gezicht en verhaal te koppelen aan de namen van 127 geïdentificeerde Franse graven. “In het project ‘Faces to Graves’ zijn we met een aantal vrijwilligers, door middel van oude documenten, een gezicht aan ieder graf aan het koppelen. Soms hebben we wel zestig documenten per Fransman.” Ook dat wordt onderdeel van het nieuwe museum.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief