Afbeelding
Foto: Morguefile

Stichting Het Clarahofje bestaat dertig jaar

Algemeen

GOES - In februari viert Stichting Het Clarahofje haar 30-jarig bestaan. Marianne van Meer begon in 1992 een hospice in haar eigen huis in Hansweert. Ter ondersteuning richtte ze Stichting Het Clarahofje op. Een organisatie voor vrijwilligerswerk, die dankzij donaties het hospice draaiende hield en nog steeds houdt. Het was het eerste hospice in Zeeland en het tweede in Nederland.

Het belang van palliatieve zorg werd meer en meer erkend en maakt dat ernstig zieke mensen op een waardige manier afscheid kunnen nemen van het leven. Dat leidde in 2010 tot de opening van een nieuw hospice in Goes, met ruimte voor vijf bewoners. Specialistische verpleegkundigen van Zorgstroom leveren dag en nacht de verpleegkundige zorg. Vrijwilligers leveren een belangrijke bijdrage aan het dagelijks reilen en zeilen van de organisatie. Zij vormen een hecht team en doen het werk met volle overgave. Opleiding en begeleiding krijgen ze van de coördinator.

De missie van Het Clarahofje is een thuis bieden aan mensen in de laatste levensfase en hun naasten. De zorg is gericht op het voorkomen en verlichten van lichamelijk en geestelijk lijden. Er is aandacht voor de verwerking en beleving van het ziek zijn, zowel voor de bewoner als de naasten. Gastvrijheid, privacy en kwaliteit van zorg zijn belangrijke uitgangspunten. Het hospice wil vanuit een liefdevolle, gelijkwaardige verbondenheid eenieder met respect benaderen, als uniek persoon, met een eigen levensgeschiedenis en een eigen levenseinde. De bewoner staat centraal.

Het Clarahofje is genoemd naar Clara van Assisi, de eerste vrouwelijke volgelinge van Franciscus van Assisi. Het hospice heeft geen religieuze grondslag. Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of levensovertuiging. Het tonen van compassie en barmhartigheid is een universele waarde, zo is de grondgedachte. Het motto is: ‘We kunnen geen dagen aan het leven toevoegen, maar wel leven aan de dagen’.

In 2017 werd ClaraThuis opgericht en sindsdien ondersteunen vrijwilligers ook in de thuissituatie ongeneeslijk zieke mensen. Met name om de mantelzorger te ontlasten, zodat deze bijvoorbeeld de ruimte krijgt om een boodschap te doen of naar de kapper te gaan. Ook thuis biedt de vrijwilliger aandacht, tijd en ondersteuning, bijvoorbeeld door te luisteren, te waken, een spelletje te doen of samen een wandelingetje te maken. Sinds 2021 worden vrijwilligers van ClaraThuis ook ingezet in zorginstellingen, wanneer hier vraag naar is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief