Nieuwbouw in Waarde.
Nieuwbouw in Waarde. Foto: Coby Weijers

Woningaanbod op dieptepunt: ‘Bouwen voor starters is onmogelijk’

Door: Britta Janssen Algemeen

Je droomhuis kopen is in deze tijd, zeker voor starters, ontzettend moeilijk. Op de Bevelanden stonden eind vorig jaar zo’n dertig procent minder woningen te koop dan in 2020. Dit dieptepunt in het woningaanbod is voor Frank Plouvier, makelaar/taxateur bij Faasse & Fermont, geen nieuws. “Als we een huis op de markt brengen, staat de telefoon meteen roodgloeiend.”

Plouvier vreest dat er dit jaar nog weinig verandert aan de overspannen woningmarkt. “Vooral voor starters is het moeilijk. Er had in het verleden meer gebouwd moeten worden voor senioren. Dan had die groep beter kunnen doorstromen en komen tussenwoningen vrij voor starters.” Dat is volgens hem wellicht te weinig gebeurd, omdat andere woningtypen realiseren lucratiever is. 

Meer nieuwbouw bevordert de doorstroming op de huizenmarkt, maar een nieuw project is niet zomaar klaar. “Daarnaast is het bouwen van woningen voor de starter met de huidige bouwprijzen onmogelijk geworden.”

In de 21 jaar dat Plouvier makelaar is, heeft hij ook tijden gekend dat een woning in anderhalf jaar enkele kijkers had. Nu is er binnen twee weken vaak al een koper, illustreert hij. “Het lukt niet eens altijd om alle geïnteresseerden een woning te laten bezichtigen. Deze situatie is voor niemand leuk, behalve voor de verkoper natuurlijk.” Hij adviseert woningzoekenden zich goed te laten informeren over hun financiële mogelijkheden en geen overhaaste beslissingen te nemen. “Laat je niet gek maken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief