Afbeelding

Waterschap: ‘PFAS-grond veilig hergebruiken bij dijkversterking Hansweert’

Door: Britta Janssen Algemeen

HANSWEERT - Om grond veilig te kunnen hergebruiken bij de dijkversterking in Hansweert heeft waterschap Scheldestromen een bodemkwaliteitskaart opgesteld. “De grond die getransporteerd wordt, bevat sporen van PFAS”, laat het waterschap vrijdag weten. “De bodemkwaliteitskaart is opgesteld om het transport van de grond die vrijkomt bij het versterken van de dijk ter plaatse op een milieuhygiënische manier te kunnen verwerken.”

De kaart ligt sinds vorige week zes weken ter inzage in de gemeentehuizen van Reimerswaal en Kapelle. Het document is ook in te zien via https://scheldestromen.nl/actueel-1  

Het waterschap wil de grond die vrijkomt bij de dijkversterking in het gebied houden. “Dit is duurzamer en uit milieutechnisch oogpunt efficiënter. Daarom moet onderzocht worden of de grond veilig is. In de bodemkwaliteitskaart brengen we de gemeten PFAS-gehaltes uit het gebied in beeld.” Op de kaart staan twee zones waarbinnen grond verplaatst mag worden. De komende weken komt er een derde zone bij. “De waarden van deze drie gebieden verschillen. Daarom wordt er geen uitwisseling van grond tussen de drie zones toegestaan.”

Het traject waaraan het waterschap werkt is 5.150 meter lang en loopt vanaf het sluizencomplex van Hansweert tot en met de Langeweg in Kapelle. “De dijk is niet hoog genoeg en aan de binnenkant onvoldoende stabiel.” Voor de dijkversterking is veel grond nodig. De huidige kleibekleding van de dijk wordt ontgraven om de zandkern van de dijk te verhogen. “De meeste klei is geschikt om opnieuw toe te passen, maar daarvoor gelden strenge milieuregels. Met een bodemkwaliteitskaart tonen we aan of de grond voldoet aan de voorwaarden, of het veilig is om de grond te hergebruiken.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief