De levensmiddelen voor het 'containerwinkeltje'.
De levensmiddelen voor het 'containerwinkeltje'.

Nachtwerk voor opvang vluchtelingen op camping Yerseke

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - In plaats van bedenken wat ze met hun in november gekochte camping Zon en Zee in Yerseke gaan doen, vangen eigenaren Stephan van der Linden en Chris Sinke er nu halsoverkop vluchtelingen uit Oekraïne op. Sinds twee weken zetten ze alles op alles om zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen een veilig onderkomen te kunnen bieden. “Dit kwam op mijn pad”, vertelt Sinke, “en we hebben geen seconde getwijfeld. We wilden onze medemens helpen.”

Via via hoorde Sinke dat een dominee in een kerk in Moldavië, dat grenst aan Oekraïne, vluchtelingen opving en dat de kerk vol raakte. Sinke verzamelde meteen mensen om zich heen en donderdag maakten ze een plan. Eerst waren ze in de veronderstelling dat het nog twee weken zou duren voordat de eerste mensen zouden arriveren op de camping, maar vrijdag bleek dat de volgende ochtend te zijn. De eerste mensen zijn opgevangen in een leegstaand huis in de Torenstraat. “Na een oproep konden we dat huis in een mum van tijd helemaal inrichten.”

De vele hulp die Van der Linden en Sinke krijgen aangeboden overweldigt hen. Voor de ritten naar Moldavië hoeven ze alleen de benzine zelf te betalen. Bijvoorbeeld de busjes zijn hen aangeboden. “Als je dan de eerste mensen uit Oekraïne hier ziet aankomen... Ik krijg daarvan nog steeds een brok in mijn keel. Kiev ligt plat, dus de mensen zitten hier nog wel een poos. Maar ze zijn zó dankbaar.” 

Meer info en doneren: https://steunactie.nl/actie/help-yerseke-vluchtelingen-uit-oekraine-op-te-vangen/-8252.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief