Kijken in de onderzoekstanks in het water van de Oosterschelde, direct voor het NIOZ.
Kijken in de onderzoekstanks in het water van de Oosterschelde, direct voor het NIOZ. Foto: Jan de Carpentier

NIOZ Yerseke jubileert in vernieuwd pand

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Het gebouw van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke is vrijdag feestelijk heropend na een flinke verbouwing. Ook viert het instituut haar 10-jarig bestaan in Zeeland. 

Tijdens de heropening spraken onder andere NIOZ-onderzoekers over het belang van kust- en klimaatonderzoek voor Zeeland en Nederland. “In Yerseke wordt al 65 jaar baanbrekend onderzoek gedaan aan de Nederlandse kust”, aldus het NIOZ. 

“De NIOZ-afdeling in Yerseke is in tien jaar tijd nauw verbonden met de regio, onder andere door onderzoekers die lectoren zijn op de HZ University of Applied Sciences en door innovatieve projecten met lokale partners voor een waterveilige en duurzame regio”, aldus Han Dolman, directeur van het NIOZ. Tijdens de openingsceremonie gaf een aantal sprekers een inkijkje in het maatschappelijk belangrijke onderzoek dat NIOZ in Yerseke uitvoert. Zo sprak Aimee Slangen over haar bijdrage aan het IPCC-rapport als hoofdauteur over zeespiegelstijging, vertelde Jim van Belzen over waterkerende landschappen en gaf Johan van de Koppel een interactieve presentatie over de verdronken dorpen van Zeeland via virtual reality. ”De zeespiegel blijft de komende eeuwen hoe dan ook stijgen, maar we kunnen nog tijd kopen om ons daarop goed voor te bereiden door de uitstoot van broeikasgassen nu terug te dringen,” aldus klimaatonderzoeker Aimée Slangen. 

“De natuur is er goed in om een oever op te hogen. En de oevervorm die ontstaat, is prima in staat hoge golven te breken.” Door eb en vloed weer toe te laten in een zogeheten ‘wisselpolder’ tussen twee dijken, kan de verdediging van de kust een stuk duurzamer, natuurlijker én goedkoper worden. De economische voordelen zijn enorm. De natuur is geweldig voor toerisme. En later is de opgeslibde grond zeer vruchtbaar voor de landbouw,” vertelde onderzoeker Jim van Belzen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief