Lennert Steketee (l) in gesprek met Luuk Roozeboom.
Lennert Steketee (l) in gesprek met Luuk Roozeboom.

Ondernemer Lennert Steketee: ‘Je moet een ander ook wat gunnen’

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE – Lennert Steketee (36) is een ondernemend type. Als accountmanager van Weekblad de Bode kwam hij jarenlang bij ondernemers over de vloer. Door de vrijheid die hij kreeg van zijn werkgever kon hij groeien en al die contacten met zelfstandigen inspireerden hem om naast zijn fulltimebaan – én zijn gezin – voor zichzelf te beginnen in het toerisme. Nu is voor Lennert de tijd rijp om de Bode achter zich te laten en zelfstandig verder te gaan, onder meer als promotor van zijn geliefde Yerseke, het dorp waar hij is geboren en getogen. Om terug en vooruit te blikken schuift directeur Luuk Roozeboom van Uitgeverij de Bode bij Lennert thuis aan voor een keukentafelgesprek.

Na tien jaar is het voor Lennert Steketee per 1 april echt klaar bij Uitgeverij de Bode, die onder meer in Zeeland de Bevelandse Bode, Vlissingse Bode, Middelburgse & Veerse Bode en Reimerswaalse & Kapelse Bode uitbrengt. Voor die laatste krant was Lennert het afgelopen jaar nog het aanspreekpunt voor ondernemers.

Je hebt best lang bij de Bode gewerkt. Welke ervaringen neem je mee?
“In al die jaren heb ik ontzettend veel ondernemers gesproken en daarvan heb ik zoveel geleerd. Ik ging analytisch kijken naar hoe ondernemers het doen en waarom het goed gaat of juist mis. Ik heb geleerd dat je niet bang moet zijn om met je voetjes in de modder te staan. Keihard werken, je energie erin stoppen, enthousiast zijn.”

Wanneer ben je in jouw ogen een goede ondernemer?
“Als je ook een ander wat gunt. Houd je bijvoorbeeld een actie als ondernemer, dan kun je de prijs online kopen, maar ook een prijs van collega-ondernemers weggeven. Zo moet het volgens mij. Zeker als mkb’er moet je het samen met de andere ondernemers oppakken. Samenwerken vind ik ook belangrijk. En hoe je met personeel omgaat. Bij de Bode krijg je veel vrijheid en daardoor kun je groeien.”

Hoe ben je naast je werk voor de Bode voor jezelf begonnen?
“In 2017 schreef ik Blue Green Holiday in bij de Kamer van Koophandel met een paar huisjes. Ik heb altijd mijn oren en ogen open voor kansen en dit idee had ik al langer. Voor de Bode kwam ik veel op Walcheren en daar heb je best veel bemiddelingsbureaus voor particuliere eigenaars van vakantiehuizen. In Beveland niet. Ik sprak erover met Petra Lievense van Sea & Sun Holiday in Oostkapelle, een klant van de Bode, en deed marktonderzoek. Ik keek simpelweg op internet waar er huisjes te huur stonden en belde de eigenaren met ‘stel voor, ik ga het voor jou verhuren, heeft dat kans van slagen?’ Zo begon het.”

Verhuurbedrijven zijn er meer. Wat biedt jij anders dan anderen?
“Persoonlijk contact. En wij verzorgen het complete pakket, inclusief bijvoorbeeld schoonmaak. Dat zie je weinig. Wij gaan ver met maatwerk. Als een gast belt dat de stroom eruit ligt, weet ik uit mijn hoofd waar de stoppenkast zit. Boven een bepaald aantal woningen kan dat niet meer, dus we kunnen niet oneindig groeien, dan raken we onze unique selling point kwijt. De grens ligt bij 40 huizen en we hebben er nu 37. We denken daarom over uitbreiding en worden kieskeurig in het aannemen van huisjes. In het begin waren we hebberig en daarvoor hebben we leergeld betaald, bijvoorbeeld met slechte reviews en terugbetalingen.”

Je runt het bedrijf samen met je vrouw?
“Ja, Lenny is de drijvende kracht achter het facilitaire deel. Ik ben van het marketingtechnische, neem de huisjes aan en ben het aanspreekpunt voor de eigenaars en gasten. Lenny regelt de schoonmaakplanning, kijkt of inboedel aan vervanging toe is en of bijvoorbeeld de badkamer gekit moet worden.”

Hoe kwam de scooterverhuur erbij?
“Gasten vroegen waar ze fietsen en scooters konden huren. Omdat er geen partij op Beveland was om mee samen te werken, besloot ik zes scooters te kopen en te zien hoe het zou lopen. Dat sloeg aan. We hebben nu met Scooter Huren Zeeland 76 scooters, maar ook tuk-tuks en choppers. Om te groeien hebben we sinds 1 april vijf nieuwe verhuurlocaties.”

Hoe reageerde de recreatiebranche op jouw activiteiten?
“Ik denk positief, want ik word gevraagd voor diverse besturen, zoals Mossel & Oesterboulevard Yerseke en Dagattracties Zeeland. Toen de VVV-kantoren sloten heb ik een plan voor een gastheerschap in Yerseke en Reimerswaal ingediend bij de gemeente Reimerswaal. De Tourist Shop Yerseke paste in ons verhaal. Die opende begin 2021 en de gemeente en ik zijn heel tevreden. Ook voor de Tourist Shop is samenwerken belangrijk, met alle ondernemers in de regio.”

En zo werd je gevraagd als voorzitter van ondernemersvereniging Yerseke?
“Ja. Ik had altijd een grote mond over hoe het moest en dan niet meedoen, dat kan niet. Dus die handschoen heb ik opgepakt. Bijna alle winkels in het dorp zijn inmiddels lid en we hebben er sponsoren bij. Er is leven in de brouwerij.”

Hoe kijk je naar de toekomst?
“Misschien breiden we Blue Green Holiday uit met franchise, maar liever verhuren we huisjes van onszelf. Dat is evenveel werk, maar met een ander rendement. Met de scooterverhuur kunnen we ook nog groeien qua verhuurlocaties.”

Praat je met Lenny nog wel over andere dingen dan jullie werk?
“Ons bedrijf staat nooit stil. Als om 22.00 uur bij een gast de elektriciteit uitvalt, kan ik niet zeggen ‘ja, doei’. Met een jong bedrijf moeten Lenny en ik onze draai nog vinden in het scheiden van werk en privé. We hebben ook drie jonge kinderen. Ons werk is veel in Yerseke te doen, dus ze zien ons wel veel.”

Heb je nog tijd voor jezelf?
“Zondag is voor ons een rustdag en ook probeer ik, als het even kan, boeken te lezen. Ik hou van crime en ondernemersverhalen. ‘Shoe dog’ van Phil Knight van Nike vond ik heel gaaf. Vaak ging hij bijna kopje onder en dan zie je, je moet doorgaan en geloven in jezelf.”

Met wie zou jij aan de keukentafel willen zitten?
“Met mijn opa Steketee, maar hij leeft helaas niet meer. Ik had veel respect voor hem en had graag samen gespard over ondernemen. Hij was een rasondernemer. Helaas bestaat het familiebedrijf in bloembollen niet meer. Samenwerken was zijn kwaliteit. Hij was een echt mensen-mens.”

PASPOORT:

Naam:
Lennert Steketee (36)

Gezin:
Getrouwd met Lenny (35). Samen hebben ze drie kinderen: Veerle (11), Xavi (8) en Nikkie (3)

Woonplaats:
Yerseke

Hobby’s:
Zaalvoetballen, koken, een potje ouwehoeren met vrienden

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief