Afbeelding
Foto: Waterschap Scheldestromen

Waterschap neemt vernieuwende steenpers voor dijkbekleding in gebruik

Door: Britta Janssen Algemeen

HANSWEERT - Een nieuwe, innovatieve pers heeft voor waterschap Scheldestromen de eerste proefblokken gemaakt om dijken mee te versterken. “Ik ben trots op deze wereldprimeur”, zegt waterschapsbestuurder Philipp Keller.

Waterschap Scheldestromen experimenteert sinds een jaar met het maken van zetstenen voor de steenbekleding van dijken uit baggerspecie. “Dit is een veelbelovend idee uit de koker van een jonge Zeeuwse waterschapper. De afgelopen periode is er hard gewerkt aan een nieuwe pers die de blokken kan maken. Zo’n pers bestond nog niet, maar is ontwikkeld door innovatiebureau Netics, die de pers ook betaalt. Een ingewikkelde klus, die nog niet eerder is geklaard. “De Zeeuwse dijken van de toekomst worden hierdoor niet alleen veiliger, maar ook duurzamer en dienen mens en natuur”, aldus Keller. 

De komende periode worden de puntjes op de i gezet en naar verwachting is de pers begin juni klaar. Dan wordt de machine op locatie in gebruik genomen. De pers wordt dan naar het baggerslibdepot Willem Annapolder vervoerd, nabij Hansweert. “Hier gaat de pers uit lokale bagger zetstenen persen. Deze schone bagger uit waterlopen in de omgeving heeft het waterschap over.” De bedoeling is om de blokken te gebruiken voor de steenbekleding van dijken. “Daarom moeten ze net zo sterk zijn als beton. Maar voordat het zover is, wordt er eerst flink geëxperimenteerd.” Dit gebeurt langs de rand van het slibdepot in Hansweert, zover als mogelijk de Westerschelde in. Het waterschap bekijkt dan een half jaar lang hoe de zetstenen reageren op zout water, golven en het getij. “Na deze eerste resultaten voeren we mogelijk aanpassingen uit en testen we weer verder.”  

Toekomstmuziek

Deze methode grootschalig inzetten, is voorlopig nog toekomstmuziek. “Nog nooit is ergens ter wereld baggerspecie toegepast in zout water, waar grote krachten op komen. Slaagt de proef, dan moet vervolgens worden onderzocht hoe de productie van de zetstenen kan worden opgeschaald.” Voor de proef is een vernieuwingssubsidie verkregen vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. “Het is een belangrijk experiment. Baggerspecie is altijd lokaal beschikbaar, het komt bijvoorbeeld vrij bij het baggeren van waterlopen. Dat zorgt ervoor dat je minder transport nodig hebt en er dus minder CO2 vrijkomt. Daarnaast kost het maken van betonblokken veel energie. In plaats daarvan bagger, gemengd met enkele toeslagmaterialen, samen te persen is duurzamer. Bovendien is de verwachting dat het beter is voor de organismen in de omgeving, omdat bagger natuurlijk materiaal is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief