Arjen Kok, Gijs Den Dooij, Quinten Harteveld (vlnr) bereiden zich voor op de tocht.
Arjen Kok, Gijs Den Dooij, Quinten Harteveld (vlnr) bereiden zich voor op de tocht. Foto: Roel Manders

Herdenkingsfietstocht voor omgekomen militairen

Algemeen

Vanaf vrijdag 20 mei tot en met zondag 22 mei zullen 5 geschiedenis-enthousiastelingen (re-enacters) te fiets de tocht afleggen van de Nederlandse soldaten die in mei 1940 vanuit de Peel-linie naar Duinkerken zijn gevlucht. 

In Duinkerken aangekomen zijn de militairen op het Franse stoomschip de “Pavon” uitgevaren om zich in zuidelijkere nog vrije Franse havens te hergroeperen. Voordat het schip op volle zee was werd het door Duitse stuka’s gebombardeerd en liep het schip vast op een zandbank aan de Franse kust. Van de ongeveer 1450 militairen aan boord zijn er 50 omgekomen en bijna 100 gewond geraakt, de overlevenden zijn van boord gegaan en alsnog gevangen genomen door het Duitse leger. Dit jaar is deel één van de herdenkingsfietstocht van Weert naar Vlissingen. 

In de volgende editie wordt het laatste deel van het traject, van Vlissingen naar Duinkerken, gefietst. Tijdens de tocht zullen de deelnemers in hun historische kleding fietsen, in de buitenlucht slapen en eten bij geïmproviseerde houtvuurtjes, precies zoals de militairen meer dan 80 jaar geleden ook deden. 

Onderweg rijden de deelnemers langs de Bath, Zanddijk en de Sloedam stellingen waar Nederlandse militairen zich destijds samen met de Fransen kranig geweerd hebben. 

Op historische punten, zoals de Franse Begraafsplaats in Kapelle en het monument op de Sloedam, wordt stilgestaan bij de ontberingen en offers die velen hebben gegeven voor hun volk en vaderland. Zondagmiddag 22 mei van 14:00 tot 14:30 zal er een kranslegging en een kleine herdenking zijn bij het monument Sloedam ter ere van de gevallenen bij de verdediging van Zeeland. Belangstellenden zijn van harte welkom om deze herdenking bij te wonen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief