Foto: Archieffoto: Coby Weijers

Dodenherdenking in de gemeente Kapelle

KAPELLE - ‘Na twee jaar in stilte te hebben moeten herdenken, mogen we dit jaar weer herdenken, zoals we voor de coronapandemie deden’, aldus het 4 Mei Comité Kapelle.


Vanaf het oorlogsmuseum Memorial 40-45 aan de Goesestraatweg in Kapelle vertrekt woensdagavond rond 18.40 uur het defilé met oud-commando’s, veteranen en leden van de scouting naar de kerk op het Kerkplein in Kapelle. Iedereen die hiervoor belangstelling heeft, kan zich aansluiten. In de kerk begint om 19.00 uur een herdenkingsdienst met een kerkelijk en burgerlijk deel. ‘Aansluitend vindt een stille rondgang plaats, waarna we stil staan bij het monument in de kerktuin. Hier vindt de twee minuten stilte plaats en worden kransen en bloemen gelegd.” Na de plechtigheid is er gelegenheid voor de aanwezigen om elkaar te ontmoeten in de kerk met een kopje koffie of thee.

Vlag
Het 4 Mei Comité Kapelle verzoekt inwoners van de gemeente Kapelle, en in het bijzonder degenen die langs de route van het defilé wonen, de vlag op 4 mei halfstok te hangen. ‘We herdenken op 4 mei de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle vredesmissies hierna. We staan stil bij hen die om het leven kwamen, terwijl er gevochten werd voor de vrijheid, waarvan we tot op de dag van vandaag mogen genieten, maar die nooit vanzelfsprekend is.’ Dat maakt de oorlog in Oekraïne pijnlijk duidelijk.
Aan de Kitskinderscheweg, tegenover museum Memorial 40-45, ligt het Franse ereveld. Hier zijn de stoffelijke overschotten begraven van 229 Franse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied om het leven kwamen. Van de 229 militairen zijn er 23 van Noord-Afrikaanse afkomst en een militair kwam uit Syrië. Bij elk graf is een zerk van witte natuursteen geplaatst. Memorial 40-45 Kapelle vertelt de geschiedenis van de periode van 1940 tot en met 1945, en met name de inzet voor Nederland, in en om Kapelle, van de Franse strijdkrachten.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>