Eens de jonge Zeeuw Phons Bakx.
Eens de jonge Zeeuw Phons Bakx. Foto: Annet Eekman

De opkomst van jongerencultuur in Zeeland in vier boeken

Door: Joep Bremmers Algemeen

MIDDELBURG - Het begon in 2005 als een dertiendelige radioreeks voor Omroep Zeeland: Eens de jonge Zeeuw van Phons Bakx. De tientallen uren interviews die hij destijds op de band zette heeft hij allemaal uitgeschreven en vormen nu de basis van een vierdelige boekenreeks: ‘Eens de jonge Zeeuw’.

Vier jaar geleden kreeg Phons Bakx het idee om de interviews die hij maakte voor de documentairereeks uit te werken tot een boekenreeks. “Die interviews zijn natuurlijk veel langer dan ze op de radio te horen zijn geweest,” legt Bakx uit. “En het is zonde om dat materiaal op de plank te laten liggen. De opzet was om alle integrale gesprekken in boekvorm weer te geven. Ik heb toen 72 interviews gedaan en voor de boeken heb ik ook nog aanvullende interviews gemaakt.” Vanaf het begin wist Bakx dat het vier boeken moesten worden. “En ik heb me er vier jaar de tijd voor gegeven en dat is ook gelukt.”

Afkicken
Het samenstellen van de boeken heeft veel van Bakx gevergd. “Het is een vorm van archiveren en ik heb er veel plezier aan beleefd maar in december was ik het beu, door de vermoeidheid. Toen heb ik het afgerond, het venijn zat duidelijk in de staart. Het is een kolos, dat merk je als je moe op de bank ligt. Nu moet ik het loslaten, ik droom er zelfs van.” Eens de jonge Zeeuws vertelt het verhaal van de opkomende jeugdcultuur in de twee helft van de vorige eeuw. Zeeuwen uit alle windstreken komen er in aan het woord. “Het eerste deel bestaat uit interviews met muziekmannen, het tweede deel gaat over de muziekbeleving, de mooie concerten die er zijn geweest. Vanaf het derde deel wordt het heel diverse: reizen, hasjgebruik, LSD, het hippiedom. Maar ook christelijkheid, de opkomst van de auto, drank in het verkeer en ook mijn eigen avonturen.”

Mieltje
Eén van de mooiste verhalen vindt Bakx zelf het verhaal over Mieltje, verteld door zijn broer Fons de Smet. “Dat was een ontzettend braaf jongetje,” vertelt Bakx. “Totdat hij op een gegeven moment, geheel tegen zijn reputatie in, een levende kip meeneemt in zijn tas en deze op in de klas heeft losgelaten. Mieltje moest nablijven maar omdat hij altijd zo braaf was zijn ze hem vergeten. De juf was ook naar huis gegaan en pas na het eten ontdekten ze dat hij nog altijd braaf op zijn stoeltje in de klas zat. Het heeft iets oer-Hollands. Dat verhaal is toch wel een klein kroontje op het hele werk. Vooral omdat Fons, toen 84 jaar oud, het zo prachtig vertelt.”

Autobiografisch
Phons Bakx heeft ook verhalen uit zijn eigen leven aan de boekenreeks toegevoegd. “Mijn eigen streken van vroeger staan er ook in. Ik was wel een rebelse man en had mijn uitbarstingen. Zo heb ik eenmalig een treinkaart vervalst, daar had ik een week aan zitten tekenen en zelfs mensen van de spoorwegen stonden perplex.” Plannen voor een nieuw project heeft Bakx nog niet. “Ik moet nu eerst herstellen. De zomer laten komen en op de fiets naar buiten.” Vooralsnog ligt de boekenreeks ‘Eens de jonge Zeeuw’ niet in de boekhandel maar is verkrijgbaar bij de auteur via de website www.antropodium.nl of phonsbakx@gmail.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief