Op de vlucht in Zuid-Beveland voor het naderend oorlogsgeweld.
Op de vlucht in Zuid-Beveland voor het naderend oorlogsgeweld. Foto: onbekend (82 j. geleden

Beelden over Oekraïne roepen herinneringen op

KAPELLE/KRUININGEN - Tweeëntachtig jaar geleden, op 14 mei 1940 capituleerde het Nederlandse leger in de strijd tegen de Duitse aanvallers. In Zeeland ging de strijd verder omdat Franse en Engelse hulptroepen, als deel van een geallieerd plan er de strijd wilden voortzetten. In een latere fase werd een aanzienlijke Belgische troepenmacht op de linkerflank van hun verdediging in Zeeuws-Vlaanderen ingezet. Na een periode van onzekerheden, spanningen, honderden doden en veel oorlogsschade was geheel Zeeland na 3 weken strijd, op 28 mei in Duitse handen.


Nog weinig Zeeuwen hebben daarover nog actieve herinneringen. Hun nazaten kennen hun verhalen over vooral de evacuaties. Een enkele foto getuigt. Die emotievolle tijden herleven bij het zien van de televisiebeelden over ontredderde vluchtelingen in Oekraïne. Wegvluchten uit een vertrouwde omgeving zonder perspectief... In de publicatie “Zeeland 1940, bewogen dagen van 10 – 27 mei” wordt verslag gedaan.  

Het begint met de gebeurtenissen vanaf de mobilisatie in 1939. De beschrijvingen over de militaire gebeurtenissen in Zeeland geven een overzicht over de militaire en civiele gebeurtenissen en de bestuurlijke chaos.

Na een periode van traumatische onzekerheden werd gecapituleerd en begon een moeizame perioden bij het verwerken van persoonlijk en materieel verlies. Daarover wordt tot eind 1940 completerend gepubliceerd, inbegrepen onderwerpen zoals begane militaire misdrijven, de vestiging van het Duits bestuur, het regionaal bestuur onder curatele en de economische opleving overal in Zeeland.

Na onderzoek in Duitse, Franse, Belgische en Nederlandse archieven ontstond inzicht en samenhang. Door de veelheid aan authentieke informatie is vanwege de leesbaarheid gekozen om de gebeurtenissen thematisch en per ‘eiland’ te beschrijven. Zie ook https://www.zeeland1940.com

“Zeeland 1940, bewogen dagen van 10 – 27 mei”, 512 p, €32,90, ISBN 9789080113206 is te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandels.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>