Vlag met gezichten van militairen.
Vlag met gezichten van militairen. (Foto: Jeppe Rottier)

Kapelle herdenkt Franse militairen

KAPELLE - Van 16 tot 21 mei vind in Kapelle voor het eerst in lange tijd weer Toujours Kapelle plaats. Met onder andere de Franse Slag mars en vele andere activiteiten zal er stil gestaan worden bij de Franse militairen die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.
Niet eerder kwamen gesneuvelde Fransen uit de oorlog zo in beeld als dit jaar. Langs de Goessestraatweg in Kapelle zijn de namen en gezichten van drieëndertig militairen te zien op vlaggen langs de weg. ‘’Alle, vaak jonge, mannen die te zien zijn op de vlaggen waren onderdeel van operatie Amherst. In deze operatie was het de taak van Franse parachutisten om in Drenthe en Groningen verkeersknooppunten en bruggen veilig te stellen, zodat Canadese troepen makkelijker naar Groningen zouden kunnen trekken’’, vertelt Andries Looijen, voorzitter van museum Memorial 40-45 Kapelle. Van de drieëndertig militairen die te zien zijn liggen er acht begraven op de begraafplaats in Kapelle.


Toujours Kapelle
In de week van Toujours Kapelle zijn er verschillende activiteiten. ‘’Doordeweeks zijn er vooral activiteiten voor scholen. Zij zullen rondgeleid worden in het museum, een kijkje nemen op het veld met oude legervoertuigen en ze zullen naar een re-enactment show kijken, waarbij zelfs acteurs uit Frankrijk oorlogsscènes komen naspelen.’’ Op zaterdag 21 mei zal ook de bekende Frans Slag mars weer plaatsvinden waarbij deelnemers vijf verschillende routes kunnen lopen met een lengte variërend van vijf tot veertig kilometer. Naast dat zal er op die zaterdag om twee uur ook een historische vlucht met twee vliegtuigen boven Kapelle plaatsvinden. ‘’We hebben er heel veel zin!’’, aldus Looijen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>