Jeugd van Volharding in actie.
Jeugd van Volharding in actie. Foto: BV Volharding

Basketbalvereniging Volharding viert zaterdag eindelijk jubileum

Door: Jeppe Rottier Algemeen

GOES - In 2020 vierde basketbalvereniging Volharding uit Goes haar vijftigste verjaardag. Vanwege de coronamaatregelen kon het de afgelopen twee jaar echter niet écht gevierd worden. Maar nu viert de inmiddels 52-jarige club het gouden jubileum zaterdag (11 juni) alsnog groots in het Omnium in Goes.

In 1970 werd basketbalvereniging Volharding opgericht. Iedere vrijdagavond sportte er een groepje mensen bij gymnastiekvereniging Volharding in de gymzaal op de Dam in Goes. Aan het eind van de avond werd er vaak nog een spelletje basketbal gespeeld, ‘omdat er toch baskets hingen’. Langzaam maar zeker werd het basketballen populairder onder het ‘trimclubje van de Dam’, dat bestond uit onder andere Rinus Koster, Rinus Baarends en Ad de Jong. In die tijd werd door sportleraar Kees de Jonge iedere vrijdagavond een scholierenbasketbalcompetitie georganiseerd waaraan ook seniorenteams meededen bestaande uit onder andere een team van sportleraren met De Jonge zelf, Chris Versteeg en Chris Voeten. Ook het ‘trimclubje van de Dam’ besloot hieraan mee te doen onder de vlag van gymnastiekvereniging Volharding.

Landelijk niveau

“Omdat veel scholieren op een gegeven moment van school gingen en niet meer voor hun school uit konden komen, maar nog wel graag wilden basketballen, sloten velen zich aan bij Volharding”, zegt oud-lid van het eerste uur Hans Hoogeboom. Ook hij sloot zich aan bij, toen nog gymnastiekvereniging, Volharding. ‘’Er ontstond een mengeling van oude en jonge spelers. Veel van die jonge spelers wilden ook graag mee gaan doen met competities. Dus ondanks dat de meeste senioren niet veel tijd hadden om door de week te trainen gingen de jongeren wel meespelen met de competities’’, vertelt Hoogeboom. Om mee te doen aan die competities werd basketbalvereniging Volharding opgericht. In de jaren daarna kwamen er vele goede spelers van buiten Goes en zelfs Zeeland naar de vereniging om te spelen. De club kreeg er een damesteam in de competities bij en ook een jeugdteam ontstond, tevens werd er een aantal jaar op landelijk niveau gespeeld. Een van de mensen die een zich heeft ingezet om de jeugd bij de vereniging te krijgen is oud-voorzitter en trainer Kees Steur. ‘’Toen ik bij de vereniging kwam in 1986 waren de spelers vooral senioren’’, zegt hij. Nu is dat helemaal anders; de vereniging heeft op dit moment slechts één seniorenteam, dat van de dames, en heeft verder vooral jeugdteams. Een van de meer dan honderd leden van de club is de elfjarige Jochem Koppejan. Hij basketbalt al sinds zijn zesde bij de vereniging en zou niet anders willen. ‘’Iedereen is altijd heel sportief en helpt elkaar, dat maakt het zo leuk hier’’, zegt hij. En ook Kees Steur is het daarmee eens. ‘’Het is een hele gezellige club. Plezier in het spel staat bovenaan en de prestaties komen vanzelf!’’ Zaterdag viert de vereniging het vijftigjarig jubileum, en het eindfeest van het seizoen extra groots met een dag gevuld met basketbalclinics in het Omnium, gevolgd door een feestelijke avond met barbecue.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief