Afbeelding
Foto: Jessica Rovers

Licht valt prachtig op Geerteskerk vol doopjurken

Door: Jessica Rovers Algemeen

KLOETINGE – In de maanden juni en juli is in de Geerteskerk in Kloetinge een bijzondere tentoonstelling te zien over de gebruiken rondom de kinderdoop. Naast bijna vijftig doopjurken zijn er foto’s van dorpelingen, doopkaarten en fragmenten uit zeventiende-eeuwse Kloetingse doopregisters tentoongesteld. Hiermee wordt een mooi tijdsbeeld geschetst van de traditie om kinderen vlak na of enkele maanden na hun geboorte te laten dopen.

De tentoonstelling is een initiatief van historicus Evelien Walhout. Haar moeder, Lies Walhout, is ouderling en al jarenlang actief in de kerk als vrijwilliger en kerkgids. “Ik ben geboren in Kloetinge en mijn moeder en ik hadden al voor corona het idee een tentoonstelling te maken over doopjurken”, vertelt Evelien. “Mijn moeder is erg geïnteresseerd in mode en stoffen en ik heb in mijn werk regelmatig te maken met doopregisters, dus daarin vonden we elkaar. Het was heel leuk om hier samen aan te werken”.

Familiegeschiedenis

Om de doopjurken bij elkaar te brengen plaatsten de dames een oproepje op de website, het kerkblad en een krantje dat in en rond Kloetinge verspreid wordt. “In het begin ging het mondjesmaat, maar uiteindelijk bracht het bijna vijftig doopjurken op. Er blijkt heel veel te zijn. Mooi vind ik het dat mensen er heel veel over weten. Vaak hebben ze zelf de familiegeschiedenis uitgezocht en weten ze precies wanneer het jurkje gemaakt is en door wie het gedragen is. Ook mooi vind ik het dat de meeste jurkjes hier in de kerk gedragen zijn. Mijn eigen doopjurk hangt er ook tussen”.

Bruidsjapon

In de vorige eeuw werden doopjurken vaak vervaardigd uit de bruidsjapon van de moeder. “In vorm en decoratie is de invloed van de vrouwenmode uit die tijd terug te zien, zoals de hoogte van de taille, de vorm van het lijfje en de stof die gebruikt is. De jurkjes in de tentoonstelling zijn gemaakt in de late negentiende, twintigste en 21e eeuw en zijn gehaakt, gebreid, van satijn en Brussels kant tot parachutestof. Het oudste jurkje dat we hebben is van 1879”.
Evelien vindt vooral de verhalen er achter heel bijzonder. “In de Tweede Wereldoorlog was er veel schaarste, ook wat stoffen betrof. Niet alleen werden bruidsjaponnen gemaakt van parachutestof, maar dus ook de doopjurken. Het lijkt net zijde en is heel mooi wit. Dat valt mij sowieso op; alle jurkjes, hoe oud ze ook zijn, zijn in hele goede staat. Dit betekent dat mensen er heel zuinig op zijn en ze als familiestukken koesteren om ze generatie op generatie te kunnen doorgeven. Eén van de jurkjes is door een oma in 1977 gehaakt en op 3 april 2022 is het nog door een kindje gedragen hier in de kerk. Dat vind ik heel mooi. Het is magisch om al die witte jurken bij elkaar te zien en het is een heel mooi gezicht als het licht er door heen valt”.

Lezing

De tentoonstelling in de Geerteskerk in Kloetinge is op woensdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur te bezichtigen. Op maandag 4 juli om 10.00 uur geeft de Goese archivaris Frank de Klerk een lezing.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief