Ritueelbegeleider Anneke Duvekot-Bimmel.
Ritueelbegeleider Anneke Duvekot-Bimmel. Foto: Gwendolyn Pieters Afscheidsfotografie

‘In een ceremonie komen alle facetten van een leven samen”

Door: Erica van Strien Algemeen

MIDDELBURG - Anneke Duvekot-Bimmel (59) is eraan gewend. “Als ik mij voorstel als ritueelbegeleider dan zeggen mensen ‘wat zeg je?’. De benaming is wat verwarrend, terwijl de inhoud van het werk niemand vreemd is. Belangrijke momenten in een mensenleven worden gemarkeerd. Als ritueelbegeleider neem ik de inhoudelijke kant van het momentum voor mijn rekening en ondersteun families bij het zoeken naar teksten, het (mee) schrijven van een persoonlijke toespraak, het kiezen van de juiste muziek en beelden. Aansluitend ga ik voor tijdens het afscheid, de viering of ceremonie.”

Anneke is een zogenaamde ‘zij-instromer’. De geboren en getogen Zeeuwse was tot vier jaar geleden onderwijsadviseur bij een pedagogisch centrum. “Ik was een beetje zoekende en nam mij voor om dit beroep niet tot mijn 67e te blijven doen. Als verlies- en rouwdeskundige had ik opleidingen gevolgd, maar altijd gekoppeld aan de didactische en pedagogische benadering. Ik wilde geen uitvaartondernemer worden en stuitte in het zoeken naar andere opties op de opleiding ritueelbegeleider en binnen een maand ben ik begonnen.” Anneke is zelfstandig ondernemer en heeft haar bedrijf Zeeuws Licht genoemd.

Boeiend en kostbaar

“Het is enorm boeiend werk. En - ik kan er nooit een ander woord voor vinden - zo kostbaar. Nog steeds - in mijn vierde jaar - is het indrukwekkend dat mensen mij hun vertrouwen geven.” Ze wordt rechtstreeks door een familie of uitvaartondernemer benaderd. “Vorige week nog zei een uitvaartondernemer ‘Ik zit nu bij de familie die-en-die en ze kennen je nog en willen graag dat jij deze uitvaart doet. Dat gebeurt heel veel. Een uitvaartondernemer doet de logistieke en praktische kant en ik doe die inhoudelijke kant. Eerst moet de kaart, kist, advertentie etc. allemaal achter de rug zijn en dan komt er ruimte voor de inhoud.”

Persoonlijk

“Mijn eerste vraag aan de familie is letterlijk ‘Wat kan ik voor jullie betekenen?’ Soms vinden ze het heerlijk om het verhaal helemaal uit handen te geven. Toch wil ik het graag samen doen. Het gaat mij bij een uitvaart niet alleen om het verhaal van wieg tot graf en wat de man/vrouw voor hen betekend heeft tijdens zijn of haar leven. Voor mij is het woord ‘persoonlijk’ essentieel. De ceremonie moet kloppen bij de persoon maar óók bij de mensen met wie ik om de tafel zit. Een voorbeeld: een vrouw van 95 jaar overlijdt en ik zoek contact met haar nog enige levende zus, die zich herinnert hoe ze als kind was. Ik kan zo’n lang leven niet in een uur weergeven, maar probeer wel zoveel mogelijk facetten van dat leven te belichten. Na de ceremonie volgt er een nagesprek. Ook voor mij is het goed om het contact met de familie af te ronden.”

Tijd en kosten

“Ik reken een vast tarief van 495 euro en daar zit alles in. De gesprekken, het schrijven, het leiden van de ceremonie, het nagesprek. Gemiddeld besteed ik tussen de 15 en 20 uur per ceremonie. Het begrip tijd heeft voor mij niets te maken met kosten. Want net als bij de huisarts komt er nog echt iets als ik de deurkruk al vast heb en dan denk ik ‘dit is belangrijk’. Dat is ook waarom ik niet meer dan drieceremonies in een week aanneem. Zelf schiet ik niet vol bij de voordracht, maar in een gesprek voorafgaand regelmatig. Ik kan geëmotioneerd raken als ik bepaalde muziek hoor of iemand zie worstelen met iets waar ik ook mee heb geworsteld. Ja, ook ik ben echtgenoot, zus, kind. En dat zeg ik dan ook. Zwart op wit vind ik het ook best eng om terug te lezen, maar het is echt zo dat ik nooit zoveel complimenten heb gekregen als in dit werk. Hoewel ik inmiddels ervaren ben is er geen ceremonie die ik op routine doe. Op de dag dat ik dat wél zal doen, stop ik met dit prachtige beroep.”

Op de vraag of Anneke haar beroep in haar privéleven los kan laten, schiet ze in de lach. “Een praatje pot, lekker oppervlakkig, dat kan ik ook en doe ik heel bewust. Natuurlijk doe ik niet voor niets dit werk, ik vind het heel fijn om de diepte in te gaan, maar dat hoeft niet op ieder terras.”

PASPOORT:

Naam: 
Anneke Duvekot-Bimmel

Leeftijd: 
59 jaar

Woonplaats: 
Middelburg

Burgerlijke staat: 
Gehuwd, 2 dochters

Opleiding: 
Pedagogische Academie, Ritueelbegeleiding bij Leven en Afscheid, Het Moment, Amersfoort.

Hobby’s: 
Bachkoor BWV, lezen, wandelen en fietsen.

Anneke Duvekot-Bimmel


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief