Rechtsvoor een steen van bagger die is gemaakt met de speciaal ontwikkelde pers op de achtergrond.
Rechtsvoor een steen van bagger die is gemaakt met de speciaal ontwikkelde pers op de achtergrond. Foto: Britta Janssen

‘Een muur van grond is misschien wel sterker dan beton’

Door: Britta Janssen Algemeen

EVERSDIJK - Kun je dijken versterken met stenen gemaakt van bagger? Waterschap Scheldestromen probeert dit vanaf juli uit met een stuk dijk bij Hansweert. “Voor zover bekend is het wereldwijd voor het eerst dat bagger wordt toegepast om zetstenen te maken”, zei bestuurder Philipp Keller van waterschap Scheldestromen bij de demonstratie op het baggerslibdepot in de Willem Annapolder (foto).

De langwerpige gele pers is speciaal ontworpen voor de proef met stenen uit bagger voor dijkbekleding. In de Willem Annapolder maakt de pers stenen van lokale bagger uit bijvoorbeeld sloten en andere waterlopen. Er wordt de komende maanden flink geëxperimenteerd, omdat er onder meer strenge eisen zijn voor de waterveiligheid van dijken. “Dit is een prachtig idee, want we zijn allemaal op zoek naar duurzame oplossingen voor de toekomst”, aldus Keller, die hiermee onder meer refereerde aan de zeespiegelstijging en het aanpassen van de dijken daarop. 

Alleen al Nederland heeft vele kilometers dijk, maar voorlopig zullen nog niet overal baggerstenen opduiken. Slaagt de proef - eind dit jaar is daarover meer duidelijk - dan moet worden onderzocht hoe de productie van de zetstenen vergroot kan worden. “Dit is een belangrijk experiment, want bagger is altijd lokaal beschikbaar. Daardoor is er minder transport nodig en komt er minder CO2 vrij. Daarnaast kost het maken van betonblokken veel energie. In plaats daarvan bagger, gemengd met enkele toeslagmaterialen, zoals grind, samen persen is duurzamer. Bovendien is de verwachting dat dijkbekleding van bagger beter is voor de planten en dieren in de omgeving dan betonbekleding, omdat bagger natuurlijk materiaal is.”

‘Blok van Hansweert’

Hugo Ekkelenkamp van Netics, het bedrijf dat de pers vervaardigde, sprak bij de demonstratie de hoop uit dat het ‘blok van Hansweert’, zoals hij het noemt, straks zelfs sterker dan beton blijkt te zijn. “We zetten zonne-energie om in perskracht om van de bagger een blok te maken. Zo’n muur van grond wordt misschien wel beter dan beton. En je kunt er van alles mee maken, zoals ook een geluidswal.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief