Waterschapper Jelle-Jan Pieterse is mede-uitvinder van de baggersteen.
Waterschapper Jelle-Jan Pieterse is mede-uitvinder van de baggersteen. Foto: Britta Janssen

Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

Door: Britta Janssen Algemeen

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

In zijn werk is Pieterse, technisch manager dijkversterkingsprojecten, veel bezig met klimaatverandering en duurzaamheid. “Hugo, met wie ik civiele techniek heb gestudeerd, en ik waren aan het wielrennen op Schouwen-Duiveland toen ik bij het Watersnoodmuseum een lekke band kreeg. We stonden precies bij een dijk met oude steenbekleding”, vertelt Pieterse over de ingeving drie jaar geleden. “Met zijn bedrijf Netics had Hugo al andere toepassingen met bagger ontwikkeld.” Netics bedacht de pers die de stenen uit bagger maakt. Pieterse is onder meer betrokken bij het bepalen van het juiste mengsel van onder meer bagger, cement en grind. “We hebben in het lab proefjes gedaan met stroming en bevriezing om te kijken hoe de stenen hierop reageren.” 

Vanaf eind juli versterken vierhonderd ‘baggerstenen’ honderd vierkante meter dijk bij Hansweert. De komende maanden onderzoeken Pieterse en zijn collega’s onder meer of de stenen bestand zijn tegen zout water, maar ook hoe flora en fauna erop reageren. Bagger uit bijvoorbeeld sloten is op veel plaatsen beschikbaar en kan zo lokaal hergebruikt worden. Dat scheelt transport en dat is goed voor milieu en financiën. Pieterse - op de foto toont hij een proefsteen in het klein - is trots op zijn idee, dat tweede werd bij een landelijke innovatiewedstrijd, maar vooral blij dat het, na drie jaar, eindelijk in de praktijk getest wordt. Om de stenen zo sterk mogelijk te maken, gaat de bagger in een mal de pers in. “Die drukt de baggerspecie aan beide kanten met het gewicht van tien zwaarbeladen vrachtwagens tegen elkaar.” De pers maakt in vijf minuten een blok. “De stenen moeten zo sterk zijn als beton en vijftig jaar meegaan. Dat testen we allemaal.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief