Afbeelding

Jaarmarkt in Wemeldinge met oude ambachten en ringrijden

Door: Chantal Dobbe Algemeen

WEMELDINGE - Zaterdag 2 juli wordt in Wemeldinge de jaarmarkt georganiseerd. De hele dag kunnen bezoekers genieten van ringsteken, oude ambachten, muziek en kinderentertainment. 

De organisatie van deze markt heeft voor dit jaar een vijftiental beoefenaars van oude ambachten uitgenodigd om hun vaardigheden aan het publiek te tonen. In de Dorpsstraat hebben alle ambachten hun stand ingericht. Van 10.00 tot 17.00 uur kan de bezoeker kennismaken met Laeti en Gerbrand van ‘Dot arts” beschilderen allerlei producten op een zeer professionele wijze. Marjolein maakt allerlei figuren van fimo klein. Een kleisoort die heel geschikt is om leuke hebbedingetjes van te maken. 

Zilvervrouwtje

Het zilvervrouwtje uit Schiedam heeft haar stand ingericht met een grote collectie zilveren en halfedelsteensieraden. Haar man Huub was jarenlang nautisch schilder en toont enkele van zijn werken. Ina van Lomwel uit Vlissingen toont een groot aantal Zeeuwse borstbeelden die ze in haar atelier aan huis vervaardigt.Admiraal Hans maakte jarenlang houten scheepsmodellen. Hij weet jongeren te boeien met zijn vele spannende verhalen over zeeslagen.

Zeeuwse knoop

Paul Walthuis toont de mooiste regionale knopen ook als deurknop. Jozien heft zich de laatste maanden toegelegd op het maken van artikelen met de originele Zeeuwse knoop. De babbelaars zullen ook niet ontbreken op deze markt. Bij Adri kan men het maken van de babbelaars bewonderen, terwijl de stichting Zeeuwse klederdracht met haar info en souvenirstand de echte regionale kussentjes van omslagdoek weer zal presenteren naast de vele boerenzakdoeken en folkloristische wens- en ansichtkaarten. Ook souvenirtjes van natuurproducten zijn erg in trek. Rineke de Groes uit Vrouwenpolder beheerst de techniek van het zijde schilderen. De hele dag verzorgt ze workshops beschilderen van zijde. Haar stand hangt vol met zeer kleurrijke doeken en shawls.

Houtsnijwerk

Kees de Koeijer verzorgt houtsnijwerk. Zijn stand staat vol met allerlei kunstwerkjes gesneden uit diverse soorten hout. Zijn broer Piet heeft zich toegelegd op het schilderen van grote en kleine doeken. Carlo van Grembergheis gespecialiseerd in het maken van echte originele Zeeuwse paeremessen. Hij kan de nieuwsgierige bezoeker hier alles over vertellen. Een levensgroot mes in zijn kraam trekt zeker de aandacht. 

Zeeuwse klederdracht

Jan van de Guchte komt met zijn vrouw in Zeeuwse klederdracht en richt zijn stand in met een groot aantal pendules. Hij repareert aan huis elke pendule met gebreken. Elisabeth uit Biezelinge maakt van diverse textiel producten de mooiste cadeautjes voor jong en oud. Voor gezinnen met kinderen is het een zeer leerzame en kleurrijke doe dag. Er worden producten aangeboden die eigenlijk niet meer te vinden zijn in de reguliere winkels in Nederland. Vooral ook voor het vinden van een leuk cadeautje is een bezoek aan deze markt zeer de moeite waard. Voor nadere informatie: zie www.stzk.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief