Afbeelding
Foto: Chris Pennarts

Hoogspanningsstation Rilland doet mee aan Open Energiedag

Door: Britta Janssen Algemeen

RILLAND - Netbeheerder Tennet opent zaterdag in Rilland de poorten van het nieuwe hoogspanningsstation tijdens de Open Energiedag.

Nederland gaat de komende jaren fors meer energie opwekken uit hernieuwbare bronnen, zoals met windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, geothermie, warmtepompen of uit water. De energietransitie heeft grote gevolgen voor het elektriciteitsnet in Nederland. “Op veel plekken is Tennet daarom bezig met het verzwaren en uitbreiden van de stroomsnelwegen”, vertelt woordvoerder Sander de Schepper van Tennet. Daarom wordt er tussen Borssele en Rilland een nieuwe hoogspanningslijn gebouwd. Tijdens de Open Energiedag zaterdag kan iedereen zelf ervaren hoe de energietransitie werkt. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld met een VR-bril (virtual reality) de reis van energie, vanaf het windpark op zee tot het stopcontact thuis, volgen om een beeld te krijgen van wat er komt kijken bij de levering van energie. Ook zijn bezoekers welkom bij het hoogspanningsstation in Rilland. “Hier worden dit najaar twee nieuwe transformatoren in gebruik genomen. Die kunnen energie omzetten van 380 kV naar 150 kV en andersom. Die transformatoren, en ook de speciale wintrackmasten, zijn mooi om van dichtbij te bekijken.” 

Bij het station komen bezoekers op een grote informatiemarkt alles te weten over het bouwproces van de hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland en de andere projecten in de regio die nodig zijn voor de energietransitie. Aannemers zoals BAM Infra en SPIE laten zien hoe mooi het is om te werken aan grote energieprojecten en hoe zij omgaan met de energietransitie. “Je ziet er de gebruikte materialen en machines van dichtbij en je maakt kennis met het banenaanbod.” Ook zijn er twee rondleidingen: langs het bouwterrein van een mastlocatie en langs het hoogspanningsstation. Kinderen kunnen onder meer hun eigen bouwput graven en zich uitleven op de stormbaan.

Bezoekers zijn zaterdag welkom tussen 11.00 en 13.00 uur of tussen 13.00 en 15.00 uur. Aanmelden is verplicht. Dat kan via openenergiedag2022.tennet-events.eu/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief