<p>De open dag is voor jong en ouder.</p>

De open dag is voor jong en ouder.

(Foto: NIOZ)

Voor het eerst in 10 jaar opent NIOZ in Yerseke haar deuren voor publiek

YERSEKE - Zaterdag 1 oktober opent NIOZ Zeeonderzoek in Yerseke, voor het eerst in tien jaar, haar deuren voor het publiek in het Weekend van de Wetenschap.


Samen met Expeditie NEXT, het Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen, biedt het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee) een programma voor jong en oud. Kinderen en volwassenen gaan op expeditie langs verschillende activiteiten, zoals demonstraties, lezingen en rondleidingen. Ze kunnen rondkijken op een onderzoeksschip, zelf testen of planten sterker zijn dan golven of unieke zeewiersnoep maken. “Zo ontdekken ze de grote rol van de zee in de toekomst”, vertelt een NIOZ-woordvoerder. 

Water is van levensbelang. “Driekwart van het water op aarde is zee. De zee maakt zuurstof, neemt warmte en CO2 op en geeft ons voedsel en energie. Maar de zee is ook gevaarlijk. Een Watersnoodramp zoals 70 jaar geleden willen we natuurlijk nooit meer. Door klimaatverandering verandert de zee en dit beïnvloedt het leven in de zee.” NIOZ-wetenschappers onderzoeken hoe het land beter te beschermen is tegen de stijgende zeespiegel en hoe we slimmer kunnen omgaan met veranderingen in de natuur. 

Renovatie

Klaas Timmermans, hoofd van het NIOZ in Yerseke, is trots op de recent afgeronde renovatie van het centrum in Yerseke. “Hier wordt al 65 jaar baanbrekend en essentieel onderzoek gedaan aan de Nederlandse delta en kustgebieden. We zijn hierdoor nauw verbonden met de regio, onder andere door onderzoekers die lectoren zijn op de HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt (UCR). Onze onderzoekers delen deze dag graag hun passie met nieuwsgierige kinderen, families, studenten en iedereen van jong tot oud.” Het Weekend heeft als doel wetenschap toegankelijk te maken voor een breed publiek. De NIOZ-woordvoerder vertelt dat het centrum niet zo vaak toegankelijk is, omdat een open dag veel organisatie vergt. Daarbij maakt de coronapandemie publieke activiteiten ook lange tijd onmogelijk. Maar 1 oktober is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur welkom bij het NIOZ aan de Korringaweg 7 in Yerseke. Kijk voor meer informatie over deze gratis toegankelijke dag op www.nioz.nl/opendag.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/reimerswaal&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;