Maatje Dijke heeft in haar tuin ook mooie bloemen en planten.
Maatje Dijke heeft in haar tuin ook mooie bloemen en planten. (Foto: Britta Janssen)

Maatje Dijke 'twee weken beduusd' van lintje

  Actueel

KRUININGEN - De komende weken portretteert de Reimerswaalse & Kapelse Bode de inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Als eerste komt Maatje Dijke aan het woord. Deze geboren en getogen Kruiningse verzorgt al ruim vijftig jaar de bloemen voor haar kerk. “De lintjesuitreiking heeft veel indruk op me gemaakt”, vertelt ze. “Ik voel me vereerd.”


De 75-jarige Maatje Dijke gaat iedere vrijdagmorgen naar de bloemist in Yerseke - in Kruiningen is er helaas geen meer - om bloemen uit te zoeken voor de kerk. Ook op de dag van de lintjesregen, want die viel dit jaar op een vrijdag. Burgemeester José van Egmond van Reimerswaal heeft de traditie ingesteld om haar inwoners voor de lintjesregen op te halen per limousine. Speciaal vanwege de afspraak van mevrouw Dijke, reed de sjieke auto bij haar wat later voor.

Koffie

“Ik was net tien minuten thuis uit Yerseke, toen ik met mijn zwager Kees koffie aan het drinken was en een limousine voor het huis zag stoppen”, vertelt Maatje. “Kees was langsgekomen om iets te regelen en ik vond dat hij er netjes uitzag”, lacht Maatje, die hier verder niets achter zocht. “Ik had de bloemen net in de kerk gezet en dacht toen, oh leuk, het is weer lintjesregen.”

'Buttegeweun'

Dat ze even later weer in ‘haar’ Johanneskerk zou zijn, als een van de hoofdpersonen van die lintjesregen, dat kwam niet in haar op. “Ik ben er twee weken beduusd van geweest. Dat dit allemaal is geregeld voor mij… Om mijn familie daar te zien, in mijn vertrouwde kerk, en die mooie auto. En de burgemeester was zo behulpzaam en aardig. Buttegeweun. Ze stelde me op mijn gemak en zei dat ik alles maar over me heen moest laten komen. Dat heb ik toen gedaan. Alles was keurig geregeld.”

Max Havelaar

Het lintje heeft een passend plekje gekregen in de vitrinekast. Haar zus Marie heeft Maatje voorgedragen voor de koninklijke onderscheiding. "Dat was veel werk en ik vind het heel mooi dat ze dit voor me gedaan heeft." Naast het verzorgen van de bloemen heeft Maatje zich meer dan tien jaar ingezet om via de kerk geld in te zamelen voor Max Havelaar, voor eerlijke handel.

Sterk

Bloemen spelen altijd al een rol in het leven van de Kruiningse. Zo verkocht ze vroeger bloemen en groenten in een winkel. “Ik vind alle bloemen mooi. Voor de kerk zoek ik sterke bloemen uit, die lang mooi blijven, zoals chrysanten, leeuwenbekjes en gerberaatjes.” De bloemen zijn bijvoorbeeld voor mensen die uit het ziekenhuis thuis komen, voor ouderen en zieken en voor nabestaanden. “En nu waren er ook bloemen voor mij, omdat ik een lintje kreeg”, glimlacht ze. Familie en vrienden zetten haar ook in de bloemetjes. “Het hele plateau in de kamer stond vol”, straalt ze.

Kleuren

Sinds ongeveer haar 25e regelt Maatje dat er iedere week verse bloemen klaarstaan in de kerk. Sinds de Gereformeerde kerk is samen gegaan met de Hervormde Kerk doet ze dit in de Johanneskerk. “Ik probeer voor de afwisseling steeds andere bloemen te kiezen. Het is nu tot de advent de groene tijd en dan mogen alle kerkelijke kleuren, rood, wit, paars en groen. De adventstijd is de paarse periode, Pinksteren is rood en met Pasen en Kerstmis hebben we witte bloemen.”

Maatje is voor haar leeftijd nog goed gezond, zo fietst ze nog en rijdt ze met de auto naar Yerseke voor de bloemen. “Zolang ik het kan, blijf ik dat doen. Mensen vragen soms of het geen sleur wordt, maar ik vind het juist leuk. Als de bloemen er dan op zondag mooi bij staan, geniet ik daarvan. En als ze niet goed staan, dan schik ik ze even”, lacht ze, “ik ben wel precies, hoor.” 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Allround monteur

Tholen

Fulltime Grondwerker

’s-Heer Abtskerke

Bezorgers

Koudekerke

Reinigingsspecialist

Yerseke

Verzorgende IG

Goes - Hansweert - Kruiningen - Krabbendijke - Rilland - Yerseke

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief