Wellicht is de eerste jubileumactie een nieuwjaarsduik bij Hansweert.
Wellicht is de eerste jubileumactie een nieuwjaarsduik bij Hansweert. (Archieffoto: Bennie Krajenbrink)

College Reimerswaal wil 'bescheiden feestje' voor jubileum

  Actueel

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal bestaat volgend jaar een halve eeuw en het college van burgemeester en wethouders gaat voor een jubileumjaar vol activiteiten rond het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’. Zo denkt ze aan bomen planten met leerlingen en een nieuwjaarsduik. Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt er ook een subsidiepot voor festiviteiten die in de dorpen worden bedacht.


Ook de gemeenten Kapelle, Goes en Borsele bestaan in 2020 vijftig jaar. Tussen het jubileum zonder extra ruchtbaarheid voorbij laten gaan en uitbundig vieren, stelt het Reimerswaalse college de gemeenteraad voor om op een bescheiden manier aandacht te besteden aan de verjaardag.

Trots

De viering is volgens b&w geen doel op zich, maar wel een mooie gelegenheid om de saamhorigheid binnen de gemeente te versterken en Reimerswaal te profileren. ‘Want hoewel de identiteit van de afzonderlijke kernen ook na vijftig jaar nog sterk aanwezig is, vinden we dat in en door Reimerswaal veel is en wordt bereikt’, staat in een gemeentelijke nota over het jubileumjaar. Daarom wil het college het jaar het thema ‘Hrôôs op Reimerswaal’ meegeven. “Het leven en werken is zo slecht nog niet in Reimerswaal. Er is genoeg om trots -hrôôs- op te zijn”, licht wethouder Kees Verburg het thema voor de verjaardag toe.

Nieuwjaarsduik

Eén van de mooie herinneringen uit de gemeentelijke historie is voor hem, als inwoner van Hansweert, de aanleg van het strandje bij ‘zijn’ dorp vorig jaar. Het is de bedoeling om het jubileumjaar daar te beginnen met een nieuwjaarsduik.

Jubileumboom

Ook oppert het college om een jubileumboek te laten maken. Zo'n boek, waarvoor de inhoud en opzet nog niet bekend zijn, kan bijvoorbeeld een mooi relatiegeschenk zijn, zegt Verburg. Verder denken b&w aan een muziekuitvoering door het orkest van de Luchtmacht, het planten van een jubileumboom in elk dorp en een feestelijke bijeenkomst voor inwoners van de gemeente die in 2020 hun vijftigste verjaardag vieren.


Subsidie

“We willen voor de activiteiten in het jubileumjaar symbolisch één euro per inwoner vrijmaken”, zegt Verburg. “Afgerond naar boven is dat 23.000 euro. 12.500 euro van dit budget willen we beschikbaar stellen voor activiteiten die inwoners en ondernemers in de dorpen bedenken.” Hiervoor moet de gemeente nog de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage bepalen. “Het gaat wel om gezamenlijke activiteiten die de leefbaarheid ten goede komen. Met het thema ‘'Hrôôs op Reimerswaal’ willen we bereiken de inwoners zich (meer) verbonden voelen met de gemeente.” Samen activiteiten organiseren voor de samenleving en omzien naar elkaar, is daarbij de leidraad.

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt de jubileumplannen dinsdag (8 oktober) en besluit er in haar vergadering van 29 oktober over.

Meest gelezen

Meest geliked

'Inspiratie kun je doorgeven' 13/2
Zeeland vestigt hoop nu op kabinet 12/2
'Je bent creatief bezig en lost problemen op' 13/2
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief