De bouw van het hoogspanningsstation bij Rilland.
De bouw van het hoogspanningsstation bij Rilland. Archieffoto: Coby Weijers

Hoogspanningsstation staat onder stroom

Door: Britta Janssen Actueel

RILLAND - Met de aansluiting van een deel van de 380 kV-hoogspanningsverbinding op het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland is dit station sinds dinsdag officieel in bedrijf. 

Netbeheerder Tennet heeft sinds halverwege 2017 gewerkt aan het station. Om het te kunnen aansluiten op de hoogspanningslijn waren er twaalf zogenaamde wintrackmasten nodig. In januari begon de bouw hiervan. 

Rustiger

Een wintrackmast bestaat uit twee pilaarvormige stalen palen en geeft volgens Tennet een rustiger aanblik in het landschap dan een traditionele mast. Ook is het magneetveld bij de masten met een enkele 380 kV-verbinding en bij masten waarbij een 380 kV- en 150 kV-verbinding worden gecombineerd kleiner dan bij traditionele masten, aldus de netbeheerder. ‘De wintrackmasten zijn bovendien onderhoudsvriendelijker.’

Mijlpaal

De afgelopen weken is de hoogspanningsverbinding van Borssele naar Zandvliet in België via de nieuwe wintrackmasten aangesloten op het station in Rilland. Ook is het station sinds september diverse keren getest. Nu de verbinding van Borssele naar Zandvliet via het nieuwe station loopt, spreekt Tennet van een mijlpaal. ‘Hierdoor ontstaat meer flexibiliteit voor het transport van elektriciteit en is onderhoud van het netwerk beter mogelijk.’

Storing

De komende periode sluit Tennet de verbinding tussen Geertruidenberg en Zandvliet aan op het nieuwe station. Halverwege volgend jaar volgt de verbinding tussen Geertruidenberg en Borssele. 

Door de verbindingen via het nieuwe station kan Tennet altijd stroom blijven transporteren, ook als er door een storing of onderhoud een verbinding wegvalt. ‘Een gedeelte van de 150 kV-verbinding die vanuit Rilland naar het oosten loopt, is onder de grond aangelegd vanwege de bouw van het station.’ Wanneer de aansluitingen op de verbindingen naar Borssele, Geertruidenberg en Zandvliet zijn gemaakt, breekt Tennet de oude verbindingen af.

Informatiecentrum

In het treinstation van Kruiningen-Yerseke heeft Tennet een informatiecentrum ingericht dat elke dinsdag-, woensdag- en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur open is (uitgezonderd feestdagen, kerst- en bouwvakantie). Belangstellenden kunnen een maquette, interactieve kaart en filmpjes bekijken over de nieuwe hoogspanningsverbinding van Borssele naar Rilland en het hoogspanningsstation. Bezoekers kunnen ook vragen stellen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief