Deze bedrijfsruimtes staan al sinds de oplevering in 2013 leeg.
Deze bedrijfsruimtes staan al sinds de oplevering in 2013 leeg. (Foto: Peter Urbanus)

Ook Kapelle kampt met leegstand

KAPELLE - Kapelle is een van de rijkere gemeenten van Zeeland en kent veel bedrijvigheid. Maar ook hier komt langdurige leegstand van winkel- en andere bedrijfspanden voor.Zodra je uit de trein stapt, gapen leegstaande bedrijfsruimtes onder de woningen aan de Stationsstraat in Kapelle je aan. Mooie animaties en wervende verkoopteksten kunnen niet verhullen dat de ruimtes op een na allemaal leeg staan. En dat is al zo sinds de oplevering van complex De Veilingmeester in 2013.

Verschuiving

In de Van der Biltlaan staat het vroegere pand van Muziek Den Dekker al bijna een jaar leeg. Vorig jaar liep het huurcontract af. De huur was relatief hoog en de marktontwikkelingen zaten tegen. Reden voor eigenaar Sjaak van Koeveringe om na bijna veertig jaar de handdoek in de ring te gooien. Een volgende huurder mag 4000 euro per maand ophoesten, of het pand kopen voor 585.000 euro.

Ook verhuizen winkels nogal eens. Enkele winkels die eerst elders in het dorp te vinden waren, zijn nu bijvoorbeeld gevestigd in de voormalige Rabobank aan de Weststraat. Beebikes is sinds 1 november verhuisd van het Kerkplein naar de Ooststraat. Op de hoek van het Kerkplein en de Ooststraat staan nu drie winkelpanden leeg. De Marskramer aan de Weststraat is weg, maar daarvoor is een drogisterij in de plaats gekomen.

Crisis

In heel Nederland loopt de structurele leegstand van commercieel vastgoed steeds verder op, schreef Vastgoedmarkt.nl in juni 2018. Schattingen lopen uiteen van 40 tot 75 miljoen vierkante meter onverhuurd commercieel vastgoed, waarvan dertig tot veertig procent structureel leeg staat. Zelfs nu de bomen economisch gezien tot aan de hemel lijken te groeien is er nauwelijks interesse voor een flink deel van deze kantoor- en bedrijfspanden. De economische crisis speelde een rol, maar ook veranderende eisen en behoeften van huurders.

Winkels

De gemeente heeft geen gericht beleid voor leegstaand commercieel vastgoed, liet wethouder Evert Damen, portefeuillehouder economie, eerder al weten. In principe is dat ook geen zaak voor een gemeente.
In het verleden is geopperd winkels toe te staan in de leegstaande panden aan de Stationsstraat. Dat was echter in strijd met de wens van de gemeenteraad om het winkelbestand in het centrum van Kapelle sterk te houden.

Maatschappelijk

Makelaar Faasse & Fermont heeft de bedrijfsruimtes aan de Stationsstraat in zijn portefeuille. Het concept is ontwikkeld voor de crisis. De opzet was dat zich er organisaties met een maatschappelijke functie zouden vestigen. Dat is niet gebeurd. “De Isaac Beeckman Academie had belangstelling voor de ruimtes, maar kon geen hele vleugel vullen", zegt Paul Fermont.
Van een overschot aan bedrijfsruimtes is volgens Fermont niet direct sprake in Kapelle.

BIJDRAGE PETER URBANUS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief