Foto: Flickr.com/Faceme

Appen op de fiets is vanaf maandag een duur grapje

  Politie

ZEELAND - Even snel appen of bellen op de fiets komt je vanaf maandag duur te staan. Vanaf 1 juli is het gebruiken van je mobiele telefoon of andere elektrische apparaten op de fiets verboden.


Kan je het niet laten? Dan kun je rekenen op een boete van 95 euro. Dit is een stuk lager dan de boete die je als automobilist betaald; namelijk 240 euro. Het verschil komt doordat de schade (aan anderen) bij een auto-ongeluk aanzienlijk hoger is dan bij een fietsongeluk.

Al sinds 2002 is het verboden om je mobiele telefoon vast te houden als bestuurder van een motorvoertuig of bromfiets. Er werd voor fietsers een uitzondering gemaakt, omdat er voor hen minder kans was op een ongeluk.

Sinds de komst van social media is deze kans vergroot. Daarom vond minister Cora van Nieuwenhuizen dat het tijd werd voor een aanpassing van de regels. Zij diende in 2018 een wetsvoorstel in voor dit boetebedrag.

Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat gemiddeld 49% van de Nederlandse consumenten een mobiel op de fiets gebruikt. In de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar is dit aantal zelfs driekwart.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief