Foto hoeft verder geen uitleg, zichtbaar geen verleizers na deze wedstrijd met alleen maar winnaars. FOTO F. VAN PAGEE
Foto hoeft verder geen uitleg, zichtbaar geen verleizers na deze wedstrijd met alleen maar winnaars. FOTO F. VAN PAGEE (Foto: F. van Pagee)

Mini-pupillen de trotsen van de voetbalclubs

  Sport en Vereniging

YERSEKE/WAARDE - Over dat de mini-pupillen de trotsen zijn van alle voetbalverenigingen, is men het vaak wel eens na weer een wedstrijd te hebben bezocht.


De beginperiode voor vele jonge voetballertjes voor zowel jongens als meisjes, zelden zie je teleurgestelde ouders om een verloren wedstrijd. Supporters die dat wel zijn en ook uiten begrijpen niet waar de essentie in deze leeftijdscategorie op moet liggen, namelijk de glimlach zo niet het plezier wat de kinderen ervaren in deze gezonde buitensport. En eigenlijk is het aan de begeleiding inclusief ouders en toeschouwers te waken over deze glimlach, helaas gaat het nogal eens mis door de prestatiedrang onder hun. Niet altijd gelukkig, maar elk kind wat die glimlach in moet leveren dankzij deze veelvoorkomende eigenschap is er één te veel.

Genieten

Afgelopen zaterdag in elk geval een prima begeleiding, ouders die alleen maar genoten met de aanwezige toeschouwers. Er was ruimte voor een pupil die zoals we het wel eens formuleren 'even een klavertje vier aan het zoeken was', een spelertje dat even de aandacht legt op zomaar iets anders. Zo ook in deze wedstrijd, een doelpoging van Sc Waarde MP1 waar een Yerseke-smurf gewoon even op het doel leunde, kijkende naar een andere wedstrijd. De bal net naast het doel waar hij op leunde zonder dat hij dit zelf doorhad. Ook een mini-pupil die onverwachts de bal in zijn eigen doel schoot en daar enorm trots op was, soms wanneer een bal uit was de wedstrijd gewoon door ging om zo maar de bal aan het rollen te houden.

Scheidsrechters

Vanuit de oudere jeugd stonden twee broers (tweeling) Michel en Raoul Barbé op als scheidsrechter, voor elk een helftje de leiding op deze match. Een gunst als vrijwilliger waar clubs afhankelijk van zijn, deze jongens deden dat op hun wijze. Lieten veel doorgaan, wat in deze leeftijdscategorie een mogelijkheid is. Hanteer je continu de regels ligt het spel meer stil, dan dat er wordt gevoetbald. Uiteindelijk is het goed om af en toe wel in te grijpen en ze de nodige regels binnen de sport voetbal te leren kennen. De trotsen van sportclub Waarde waren verder dan de Yerseke-trotsen, zij wonnen ruim. Slechts een detail, het is en blijft een sport waar een resultaat aan gekoppeld is. Dat is ook gezond, let wel op een gezonde manier en zeker niet ten koste van het plezier bij amateurclubs.

Prestatiedrang

Het kan natuurlijk ook zijn dat een jongen of meisje later gewoon liever actief in een andere sport verder gaat of gewoonweg liever zijn of haar tijd anders invult. Maar wij volwassenen mogen nooit ons laten leiden door de prestatiedrang, in de voetballerij geen nieuwtje dat de glimlach wordt ingeleverd voor deze negatieve eigenschap van een trainer, ouder, supporter, om zo zelf aanzien te krijgen wat het uiteindelijk zeker niet in werkelijkheid is. Slechts een onaangenaam trekje in de voetballerij, waar we ook zeker voor moeten waarschuwen. Als 'razende reporter' volger van het regio-voetbal spreek ik uit ervaring, ook kijk ik zelf soms in de spiegel en betrap me hierop. Zelfreflectie is dan ook hierbij geen overbodige om zo over deze glimlach te waken. Deze 'smurfen' ook wel de mini-pupillen genoemd door elkaar, lieten alle aanwezigen zichtbaar genieten van de sport. Ouders en leiders hebben beiden hierin een grote verantwoording, een ouderenavond met de begeleiding hoe te handelen zeker niet overbodig zoals de hoofdtrainer/coach van Arnemuiden Nick Corré aangaf in een voetbalprogramma.

Meest gelezen

Meest geliked

Expo en kerkdienst over bevrijding Yerseke 18/10
Goed nieuws uit Spanje 22/10
Iets meer bijzondere vogels in Moer 19/10
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief