De Molentocht is een evenement van en voor liefhebbers van oldtimers.
De Molentocht is een evenement van en voor liefhebbers van oldtimers. (Foto: Joost Hugense)

Molentocht is van en voor liefhebbers

  Actueel

GOES – De Molentocht, het grootste oldtimerevenement van Zeeland, vindt volgende maand voor de 31e keer plaats. Net als voorgaande jaren rijden er zo'n 300 oldtimers over de wegen van Zuid-Beveland. Een aantal bestuursleden van het eerste uur hebben hun taken neergelegd om plaats te maken voor nieuwe krachten.


Joost Hugense is al zes jaar actief als vrijwilliger, maar nu ook de nieuwe secretaris. “Ik ken de tocht al heel lang, want mijn familie heeft deze altijd gesponsord”, zegt hij. Het organisatiecomité bestaat nu uit zes man en op de dag zelf zijn er tal van vrijwilligers actief. Zo zijn er mensen die zich inzetten als verkeersregelaar, de start en finish begeleiden en op de tussenstops als gastheer of -vrouw fungeren. “We hebben momenteel genoeg man, maar meer mensen zijn altijd welkom, want de Molentocht is een evenement dat draait op vrijwilligers.”

Demonstraties

Ondanks de veranderingen in het comité verandert er volgens Hugense niets aan de tocht. “Alles blijft oud en vertrouwd en onze kernwaarden blijven behouden. Net als ieder jaar bedenken we een andere route met tussenstops en proberen we aan te sluiten bij andere activiteiten. Dit jaar hebben we tussenstops op de Grote Markt in Goes, waar ook de finish is, en de molen in Heinkenszand. Daar zijn demonstraties van oude ambachten en kunnen deelnemers en het publiek de molen bezichtigen en pannenkoeken eten.”

Behappen

Met het verjongen van het bestuur verandert er wel iets. Zo willen de bestuursleden meer communiceren via social media en komt er een nieuwe routeboek. “We vinden het belangrijk dat we blijven kijken naar verbeterpunten. Het aantal deelnemers is al jaren stabiel en groei hoeft wat ons betreft niet. 300 auto's betekent dat wij 700 mensen als gast moeten ontvangen. Dat is logistiek goed te behappen.”

Publiekstrekker

Dat de Molentocht echt een tocht van en voor liefhebbers van oldtimers is, blijkt wel uit het feit dat iedereen binnen de organisatie zelf autoliefhebber is. “Bijna iedereen heeft zelf een oldtimer”, vertelt Hugense. “Het is veel werk, maar we doen het voor alle blije gezichten op die dag. Het is mooi dat iedereen kan genieten van de nostalgie en de auto's. Veel van de deelnemers doen al mee vanaf het begin en komen uit Zeeland, maar we hebben ook veel nieuwe deelnemers die uit de rest van Nederland komen. Traditiegetrouw komt er uit Engeland een groep met zo'n dertig auto's. Dat is een publiekstrekker, want ze hebben bijzondere auto's en geven een internationaal tintje aan de tocht.”

Meer informatie over de Molentocht, die op zondag 19 mei plaatsvindt, is te vinden op www.molentochtgoes.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief