Jaap en Petra Sanderse ontvangen de burgemeester in hun smederij.
Jaap en Petra Sanderse ontvangen de burgemeester in hun smederij. Foto: Peter Urbanus

Smederij Sanderse heeft plannen voor museum

Door: Britta Janssen Actueel

SCHORE - Constructiewerkplaats en Smederij Sanderse in Schore bestaat honderd jaar. Volgend jaar hoopt Jaap Sanderse een klein smederijmuseum te beginnen.


Vorige week bracht waarnemend burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle ter ere van het jubileum een bezoek aan Jaap en Petra Sanderse. Ook buurtgenoten kwamen een kijkje nemen. 

Roodgloeiend

In de oude loodsen van Smederij Sanderse hangt een typische geur. De lucht van metaalbewerking, vuur en machines. Jaap Sanderse (66) laat het vuur hoog oplaaien. Geroutineerd slaat hij met een zware hamer een roodgloeiend stuk staal in de juiste vorm. Het is een vak dat nog maar weinig mensen beheersen. Jongeren uit het beroepsonderwijs die het vak willen leren melden zich niet meer, vertelt hij. Een opvolger die het bedrijf wil voortzetten is er ook niet.

Zeldzaamheid

De smederij op de hoek van het Nieuwe Kerkplein en de Steenweg in Schore werd honderd jaar geleden opgericht door de grootvader van Jaap Sanderse en is nog steeds in bedrijf. Kort voor de economische recessie nam Sanderse afscheid van zijn laatste werknemers en nu werkt hij nog steeds alleen. Ooit waren in alle Zeeuwse dorpen smederijen te vinden, maar vandaag de dag is het een zeldzaamheid.

Metaalbewerking

“Mijn opa was echt een pure vakman”, vertelt Sanderse. “Maar mijn vader was eerder een handelaar. Ik ben een mix van die twee.” Hij werkt in opdracht van bedrijven, particulieren, musea, aannemers en vervaardigt hekwerk, windwijzers en nog veel meer. Smederij is een veel te beperkt begrip. Er staan ook persen, draaibanken en andere apparaten. Sanderse is eerder metaalbewerker in de brede zin van het woord. Daarnaast levert hij haarden en pelletkachels.

Oorlog
Jaap Sanderse is geïnteresseerd in geschiedenis en kan veel vertellen over de geschiedenis van het bedrijf en het dorp Schore. Zo weet hij dat het ouderlijk huis in de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd en hoeveel schade er ontstond aan de kerk.

Loods
De dorpskern van Schore was na de gevechten in het najaar van 1944 grotendeels afgebrand of plat gebombardeerd.Ook de smederij werd verwoest. De oude loods bij de smederij stamt uit 1946. De loods waar Sanderse nu z’n werkplaats heeft, bouwde hij in 1984.

Museum
Volgend jaar hoopt het echtpaar een klein smederijmuseum te openen in de oude loods bij het bedrijf. Een deel van de oude machines zal dan ook weer werkend worden gemaakt. Er zijn daarnaast plannen voor een terrasje voor passanten, vertelde Petra Sanderse.

BIJDRAGE PETER URBANUS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief