Het gemeentehuis in Kapelle.
Het gemeentehuis in Kapelle.

Geen ‘blauw wonen’ bij Maalstede in Kapelle

  Actueel

KAPELLE - Bij de Maalstede in Kapelle worden geen dertig woningen gebouwd. De Kapelse wethouder Siwart Mackintosh laat weten dat het college van burgemeester en wethouders volgens de regels voor bebouwing geen medewerking kan verlenen aan het vernieuwende bouwproject ‘Blauw wonen’. Hierbij wordt met behulp van zonnepanelen op de daken energie opgewekt uit water in de grond.


Het plan was ingediend voor het perceel aan de rand van Kapelle, grenzend aan de Maalstede, Ooststraat, Wemeldingse Zandweg en Noordweg. De grond is eigendom van de initiatiefnemer van het bouwplan, maar heeft in het bestemmingsplan het stempel ‘agrarisch’. Om dit te kunnen veranderen naar de bestemming ‘wonen’, moet de gemeente onder meer aantonen dat er behoefte is aan dertig nieuwe huizen, legt wethouder Mackintosh uit. “En dat kunnen we niet hardmaken. In het onderzoek naar de woningbehoefte tot 2030 zitten we al aan de bovenkant van prognose.” In Kapelle is onder meer de wijk Zuidhoek nog in ontwikkeling.

Er zijn volgens de wethouder mogelijk wel kansen voor de initiatiefnemer om enkele woningen te bouwen. “Maar dan zijn het er te weinig voor het concept ‘Blauw wonen’. Dat is jammer, want we zijn voor innovatie en duurzaamheid, maar we moeten wel de wet naleven.”

Zoetwaterbel

Het beoogde gebied ligt op een kreekrug met een zoetwaterbel in de grond. De nieuwbouwhuizen zouden zonnepanelen op het dak krijgen. Het overschot aan elektriciteit van de zonnepanelen zou gebruikt worden om energie op de wekken uit het water in de grond.

Los van de ruimtelijke inpassing van het plan zou er volgens de wethouder uitgebreid, duur onderzoek nodig zijn naar de techniek voor ‘Blauw wonen’. “Zo zou er jaarlijks 160.000 kuub water aan de grond onttrokken worden. Dat is veel. De vraag is wat het effect hiervan zou zijn op de stabiliteit van de grond.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Lid Raad van Toezicht

Woensdrecht

Verkoopadviseur

Zierikzee

Vakantiehulp horeca

Vrouwenpolder

Shiftleader

Goes

Verkoopster

Meliskerke