De groepsfoto van Ons Genoegen uit 1953.
De groepsfoto van Ons Genoegen uit 1953. (Foto: Privébezit)

Ons Genoegen viert 100-jarig jubileum

  Actueel

WEMELDINGE – In Yerseke vond tijdens de jaarmarkt afgelopen weekend voor de zeventiende keer het ringrijden plaats door Ringrijderijvereniging Ons Genoegen. De vereniging is al lang actief, want dit jaar wordt het 100-jarig bestaan gevierd.


Ons Genoegen is opgericht in 1919, in een tijd waarin op Zuid-Beveland bijna ieder dorp een ringrijderijvereniging had. Door de mechanisatie in de landbouw verdwenen in de jaren zestig de trekpaarden en daarmee de verenigingen.

Rooskleurig

“Het is uniek dat de vereniging in Wemeldinge vandaag de dag nog bestaat”, stelt Rinus Mol. Hij is zesendertig jaar lid van Ons Genoegen, waarvan tweeëntwintig jaar als bestuurslid. “Ons Genoegen is de enige ringrijderijvereniging op Zuid-Beveland die rijdt met het korte stokje en het gaat goed met de club. De toekomst ziet er rooskleurig uit, want er is genoeg jonge aanwas.”

Oudste

Momenteel zijn er zeventig leden. “De jonge groep moet het gaan doen, maar het leuke is dat de groep die niet meer rijdt in verband met de hoge leeftijd wel actief blijft. Ze zitten in de jury of verrichten hand- en spandiensten. De meesten blijven lid tot aan hun dood. Ikzelf ben met 75 jaar de oudste rijder van de club.”

Demonstratierijden

De vereniging is gezellig en actief. Er vinden door het jaar heen verschillende ringrijderswedstrijden plaats in Wemeldinge en Yerseke. Ook neemt de vereniging deel aan Jumpin' De Weel in Nisse en aan demonstraties in Kruiningen. Mol heeft in 2000 de wedstrijden opgezet in Kruiningen, op uitnodiging van folkloristische vereniging Ons Boeregoed, en in 2003 in Yerseke.

“Nadat het aantal leden sterk was afgenomen is het gelukt om de club in stand te houden door het inhuren van paarden vanuit andere delen in Zeeland. Toen was er nog sprake van één wedstrijd in Wemeldinge. In mijn bestuursperiode heb ik mij ingezet om de wedstrijden ook uit te zetten in andere dorpen. Hierdoor en door het demonstratierijden is het weer opgebloeid."

Galopperen

Particulieren krijgen bovendien steeds meer paarden volgens Mol. Vandaag de dag is de variatie in het soort paarden dat meerijdt groot. "Het merendeel heeft een trekpaard, maar er doen ook mooie, koninklijke Friese paarden, KWPN-paarden, Tinkers en Haflingers mee. Als ‘ie maar wil galopperen, dan is het al goed. En het paard moet het leuk vinden.”

Stok

Mol vertelt dat er wel rijders zijn die tussen de wedstrijden in oefenen. Zelf doet hij dat nooit. “Ik ga op mijn paard zitten en rijd. Ik kom uit de agrarische wereld en heb als kind met paarden op het land gewerkt. Ik heb iets met die dieren. Het contact dat je ermee hebt, vind ik bijzonder.” In navolging van de Bevelandse traditie wordt de ring niet met een lange lans, maar met een korte stok gestoken. “Dat is uniek. Het is sowieso uniek dat de club is blijven bestaan. Samen met het bestuur heb ik er voor gezorgd dat de secretaris die ik destijds opvolgde een lintje heeft gekregen, want hij heeft er alles voor gedaan. Hij is nu 82 jaar en nog steeds actief.”

Jubileum
Het jubileum wordt in delen gevierd en de leden hebben inmiddels in het kader hiervan een busreisje gemaakt. In november vindt een groot jubileumfeest plaats en ook wordt er een boek uitgegeven over het 100-jarig bestaan van Ons Genoegen.

Foto's
Op de foto uit 1953 staan (vlnr), te paard: A. op 't Hof, A. de Schipper, J. de Vlieger, A. Moelker, D. de Jonge, A. van Stel, W. van Stel, Adrie Schouwenaar, P. Houtekamer, C. van Oosten, W. Bras, Anton Schouwenaar, C. de Vlieger, M. de Leeuw, P. Feijtel en Johannes Hoogesteger. Zittend; ringhanger, D. Willemse en jury: Joh. Van Oosten, H. Mieras, M. de Jonge.
Op de foto uit 1984 staan (vlnr), te paard; Simon de Vos, Adrie de Roo, Gerard Schouwenaar, Henk van de Guchte, Carolien Nijssen, Adrie Schouwenaar, Sylvia Hemmersbach, Leo Wabeke, Rinus Mol, Bram op 't Hof, Jacolien Schouwenaar, Rien Nijssen, Piet Gijssel, Jaap Moelker. Zittend; Johannes Hoogesteger, Cees van Oosten, Wim op 't Hof.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>