Koperdocent Anton Kempe brengt de kinderen de fijne kneepjes van het musiceren bij. FOTO JESSICA ROVERS
Koperdocent Anton Kempe brengt de kinderen de fijne kneepjes van het musiceren bij. FOTO JESSICA ROVERS (Foto: Jessica Rovers)

'Mozart hoort bij Yerseke'

  Actueel

YERSEKE – In samenwerking met muziekvereniging Mozart in Yerseke en de Zeeuwse Muziekschool is 'Heel Reimerswaal Speelt' van start gegaan. Via dit project maken basisschoolleerlingen kennis met het bespelen van een muziekinstrument. De afgelopen maanden was er muziek in de klas van basisschool Het Kompas in Yerseke. Binnenkort vindt het project ook in Kruiningen, Hansweert en Krabbendijke plaats.Muziekvereniging Mozart in Yerseke heeft vanuit een anonieme gift blaasinstrumenten en drumpads kunnen aanschaffen. Daardoor kunnen kinderen ervaren hoe leuk muziek maken is en wat ze allemaal kunnen leren in een korte periode.

Gekoppeld

Vrijwilligers van de muziekvereniging hebben het project 'Heel Reimerswaal Speelt' ondersteund en de lessen werden door de druminstructeur van Mozart en leraren van de Zeeuwse Muziekschool verzorgd. Onder hen was koperdocent Anton Kempe. “Het is de bedoeling om meer muziek in de klas te brengen door alle basisschoolleerlingen hiermee in aanraking te laten komen”, legt hij uit.

“Omdat er nog subsidie over was, werd besloten om dit als eerste uit te zetten in Yerseke. Hier werd de koppeling gemaakt met muziekvereniging Mozart. Overal worden op scholen projecten gestart om kinderen actief te laten kennismaken met het bespelen van een muziekinstrument. In principe wordt elke school gekoppeld aan een muziekvereniging. In Kruiningen gaat dit nog gebeuren, evenals in Hansweert en Krabbendijke.”

Sociaal

Het plan om op diverse basisscholen in de gemeente Reimerswaal muziekles te gaan geven, onder het mom van 'Heel Reimerswaal speelt', is in navolging van de projecten 'Heel Noord-Beveland speelt' en 'Heel Veere speelt'. “Naar aanleiding van het succes in Veere, is het nu hier ook van grond is gekomen. We hopen dat de gemeente de subsidiëring overneemt.”

Na een introductieles hebben de leerlingen één theorieles en drie instrumentale lessen gehad. “De lessen werden gegeven voor kleinkoper, saxofoons en slagwerk. Het project is belangrijk, want muziek maken is niet alleen leuk, maar er wordt nog maar heel weinig aan muziek gedaan, zeker op scholen. Het zou mooi zijn als door dergelijke initiatieven meer kinderen een muziekinstrument zouden leren bespelen en muziekverenigingen meer leden zouden krijgen. Het is ook een heel sociaal gebeuren; Mozart hoort gewoon bij Yerseke en het is belangrijk dat deze verbinding gemaakt wordt en er muziek in de klaslokalen van de scholen gebracht wordt.”

Mini-concert

Op dinsdag 18 juni is er als afsluiting een heus mini-concert op het schoolplein van Het Kompas in Yerseke. Vanaf 19.00 uur zijn de leerlingen en leden van Mozart dan te horen.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief