Een impressie van de nieuwbouw voor het 'Klooster van Rilland'.
Een impressie van de nieuwbouw voor het 'Klooster van Rilland'. (Foto: )

Raad bespreekt uitbreiding arbeidsmigrantenhuisvesting in Rilland

  Actueel

RILLAND - De gemeenteraad van Reimerswaal bespreekt op dinsdag 18 juni het plan om de huisvesting van arbeidsmigranten in het voormalige ‘Klooster van Rilland’ uit te breiden van tweehonderd naar driehonderd personen.In het nieuwbouwplan van De Jager Detachering krijgt het complex er twee vleugels bij. Voor de bouw hiervan wil het detacheringsbedrijf het magazijn en bijgebouw op het terrein slopen.

Inkijk
De hoogte van de nieuwe vleugels is afgestemd op het hoofdgebouw. De bouwhoogte is maximaal tien meter en daarmee niet hoger dan de bestaande bebouwing. Het aantal parkeerplaatsen bij het complex groeit in de plannen van 71 naar 121.

“Omwonenden krijgen zo min mogelijk last van inkijk”, vertelt wethouder Jaap Sinke over de uitbreiding. Om de privacy van bewoners te waarborgen komt er voldoende afstand tussen de nieuwe bebouwing en omliggende woonpercelen, liet Sinke eerder al weten. De besloten binnenhof voor de arbeidsmigranten draagt volgens de wethouder bij aan het beperken van eventuele overlast. “We krijgen weinig klachten over de huisvesting. De Jager Detachering heeft het goed op orde”, stelt Sinke. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders ook meewerken aan de uitbreiding.

Maximum
De Jager Detachering had graag vierhonderd arbeidsmigranten willen onderbrengen in het Klooster, maar het college vindt driehonderd voor nu en de toekomst het maximum op deze locatie. “Op drieduizend inwoners is driehonderd arbeidsmigranten het maximum voor het evenwicht.”

Rijgedrag

De gemeente gaat ervan uit dat het wegennet de verkeersafwikkeling bij uitbreiding van de huisvesting aankan. Het is volgens Reimerswaal geloofwaardig gemaakt dat verkeersbewegingen tijdens de piekmomenten niet tot overbelasting leiden. “Te hard rijden is een ergernis in de omgeving van het Klooster", erkent Sinke. "Daarop hebben we De Jager Detachering aangesproken en het bedrijf gaat hiermee aan de slag.”

Overleg
Er is periodiek overleg tussen onder meer de gemeente en het detacheringsbedrijf en daarin worden contacten en afspraken met omwonenden en andere partijen besproken. Ook komen onder meer klachten, de bezettingsgraad van de huisvesting en de interactie tussen de plaatselijke bevolking en arbeidsmigranten aan bod.

Na behandeling in de gemeenteraad, komt het ontwerpbestemmingsplan voor de uitbreiding ter inzage te liggen voor inspraakreacties van belanghebbenden. Als de procedures voor het uitbreidingsplan zonder problemen verlopen, kan de bouw naar verwachting begin volgend jaar beginnen.

Onderzoek
De uitbreiding is volgens Sinke noodzakelijk door de groeiende vraag naar arbeidsmigrantenhuisvesting. Reimerswaal zoekt ook in het westen van de gemeente naar een grote locatie. Hiervoor wacht ze het Bevelandse onderzoek naar de behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting af. Dat is naar verwachting eind deze maand klaar.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>