Susan Heeren en Kees van Belzen dansen met piepjong talent.
Susan Heeren en Kees van Belzen dansen met piepjong talent. (Foto: OBG Kruiningen)

Ons Boeregoed geniet in Bulgarije

  Actueel

KRUININGEN - De dansgroep van Ons Boeregoed uit Kruiningen heeft vorige week opgetreden in verschillende steden in Bulgarije. 


Dansleidster Christien Zuidweg uit Kapelle zorgde ervoor dat de klederdrachtgroep ook dit jaar kon meedoen aan het Internationale Folklore Festival van Montana. “Christien heeft veel contact met volksdansgroepen in verschillende landen”, vertelt Jaap van Belzen van Ons Boeregoed. “Zo trad de groep de afgelopen jaren op in Wit-Rusland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en België.”

Klompen

Twaalf dansers uit de hele provincie Zeeland reisden af naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Tijdens een rondleiding door het centrum zagen ze een prachtige stad met een kathedraal met gouden koepel, aldus Van Belzen. De dansgroep telt meer dan twaalf leden, maar niet iedereen was in de gelegenheid om mee te gaan. 

De leden van Ons Boeregoed bezochten natuurgebieden en musea en stonden uiteraard meerdere keren op het podium. De show in de stad Varshets viel volgens Van Belzen goed bij het publiek. "Vooral het optreden met de boerenklompen sprak de bewoners aan.”

Processie

Die dag werd de groep ook ontvangen door de burgemeester van Montana. ’s Avonds werd er opgetreden voor een groot publiek. "Ook deze keer werd het afwisselende karakter van de dansen zeer op prijs gesteld. Omdat dit weekend in Bulgarije Pinksteren van de Oosterse-Orthodoxe kerk werd gevierd, kon de groep ook samen met de andere dansers uit Griekenland, Bulgarije, Polen, Hongarije, Oekraïne en Roemenië meelopen in de processie van de Saint Spirit Kerk naar het podium in het centrum van Montana. Daar werd de Heilige Mis afgesloten.” 

Voorbeeld

Bij het optreden van Ons Boeregoed op Tweede Pinksterdag hadden de toeschouwers volgens Van Belzen in het bijzonder respect voor de hoge leeftijd van enkele leden. “Jan Sturm uit Arnemuiden is bijna tachtig jaar en Kees van Belzen uit Vlissingen en Susan Heeren uit Middelburg zijn al 82 jaar. Ze volksdansen nog volop. De leiding van het folklorefestival vond dit zo bijzonder, de meeste dansers uit alle landen zijn tussen de zes en veertig jaar, dat Kees en Susan samen met de twee jongste dansers van zes jaar oud op het podium zijn gehuldigd. Ze zijn het voorbeeld dat je ook op hogere leeftijd nog goed kunt dansen en actief bezig kunt zijn.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief