Sebastiaan van der Jagt, Martien Gijzel, Matthias van Burg, Edwin Barentsen en Jacco van Burg zijn betrokken bij de organisatie.
Sebastiaan van der Jagt, Martien Gijzel, Matthias van Burg, Edwin Barentsen en Jacco van Burg zijn betrokken bij de organisatie. (Foto: Annuska Barentsen)

Vierde Ronde van Yerseke in tegengestelde richting

  Actueel

YERSEKE - Geoefende en beginnende wielrenners verschijnen zaterdag 13 juli aan de start van de jaarlijkse TMZ Ronde van Yerseke. Voor deze vierde editie is het inmiddels vertrouwde parcours hetzelfde, maar door de herinrichtingswerkzaamheden aan de Havendijk rijden de deelnemers deze keer in tegengestelde richting. "De afdaling bij Alpe du Steijn wordt wel een uitdaging", waarschuwt mede-organisator Sebastiaan van der Jagt lachend, "maar dat maakt het wel leuk."


Vorig jaar moesten de deelnemers aan de Ronde van Yerseke, een wedstrijd op de kalender van Trimbelangen Midden-Zeeland (TMZ), de 'Alpe du Steijn' juist beklimmen. De organisatie had het oplopende klinkerpad bij de Bakenweg vernoemd naar het naastgelegen bedrijf. "Nu rijden we daar naar beneden en dat is wel opletten, met de bocht aan het einde. Maar de klinkers zijn vervangen door nieuwe bestrating, dus de weg ligt er goed bij. Ik denk dat de deelnemer die de bocht hier het beste weet te nemen, grote kans maakt op de winst."

Col d'Antwan

Met het omgedraaide parcours creëert de organisatie een nieuwe beklimming op een andere plek. "Achter de zeedijk, bij de Kiek uut, hebben we nu de Col d'Antwan, ter ere van Antwan Tolhoek." Deze 25-jarige Yersekenaar boekte vorige maand bij de Ronde van Zwitserland zijn eerste profzege. "Dankzij de sponsoring kunnen we ook een premie als bergprijsje uitdelen."

Klassen

De Ronde van Yerseke vond in 2016 voor het eerst plaats onder de TMZ-vlag. Van der Jagt heeft de wedstrijd met enkele wielerminnende vrienden opgezet, omdat een ronde voor Zeeuwse renners ontbrak in hun dorp. Het afwisselende parcours is 2300 meter lang en begint en eindigt op de Burenpolderweg, ter hoogte van café de Sportvisser. De wielrenners rijden onder meer langs de havens van Yerseke.

Door de verschillende klassen kunnen zowel beginners als gevorderden deelnemen aan de wedstrijd. Als eerste klinkt zaterdag om 13.30 uur het startschot voor de D-categorie. Om 13.31 uur vertrekken de deelnemers in de S/P-categorie. Om 14.30 uur is het de beurt aan de Amateurs 40-plus en om 15.45 uur beginnen de Amateurs. Aan de opstapklasse S/P doen veel sportievelingen uit de buurt mee, maar in de andere klassen verschijnen ook wielrenners van buiten de provincie aan de start. De organisatie vindt het belangrijk om een laagdrempelige wedstrijd aan te bieden. "Aan de opstapklasse kan iedereen meedoen die eens een echte wedstrijd wil meemaken."

Populairder

Het publiek kan de verrichtingen van de deelnemers volgen op een led-scherm van drie bij twee meter. Hierop zijn de doorkomsttijden van de renners en logo's en filmpjes van sponsors te zien. "We zetten het scherm dit jaar op een betere plaats, dichter bij de start en finish."
Twee jaar geleden deden er ruim honderdzestig wielrenners mee aan de Ronde van Yerseke. Dat waren er vorig jaar, door de warmte, minder. "Als we er dit keer weer rond de honderdzestig hebben, zijn we supertevreden. Wielrennen wordt populairder en dat is ook te merken aan de belangstelling voor de TMZ-wedstrijden. Maar we doen niet aan voorinschrijving, het aanmelden is op de dag zelf, dus het is afwachten. In ieder geval gaan we er een leuke ronde van maken."

Meer informatie over de wielerronde in Yerseke is te vinden op www.tmzzeeland.nl en op de Facebook-pagina van de Ronde van Yerseke. Inschrijven kan op de dag zelf bij café de Sportvisser.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>