Nico van Kooten met zijn zelfgebouwde modelvliegtuig. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Nico van Kooten met zijn zelfgebouwde modelvliegtuig. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Harde wind tijdens de Zeeuwse Vliegdagen

Door: Britta Janssen Actueel

ARNEMUIDEN – Tijdens de jaarlijkse Zeeuwse Vliegdagen, die vrijdag, zaterdag en zondag plaatsvonden op Vliegveld Midden-Zeeland, heeft het veel gewaaid. Niet alle activiteiten waren daartegen even goed opgewassen. Gelukkig hadden de modelvliegtuigen die op vrijdagavond en zondagmiddag een show weggaven weinig last van harde wind.

Na een zwaar bewolkte dag trok de hemel op vrijdagavond open, kwam de zon door en werd het een prachtige avond voor een modelvliegtuigenshow. Honderden belangstellenden kwamen naar Vliegveld Midden-Zeeland om vermaakt te worden. Een twintigtal piloten steeg om de beurt op met hun zelfgebouwde vliegtuigen, straaljagers en helikopters. De modelvliegtuigen maakten spectaculaire duikvluchten en kurkentrekkers, loopings en bochten. Nico van Kooten (60) is een van de leden van de Zeeuwse Modelvliegclub Delta en had zijn middendekker, waarbij de vleugels op het midden van de romp zitten, meegenomen. Aan het begin van de avond vond hij het te hard waaien om met zijn vliegtuig het luchtruim op te zoeken. “Het opstijgen en landen is met harde wind extra moeilijk. Ik heb ongeveer negen maanden gewerkt aan dit vliegtuig, dus je begrijpt dat ik voorzichtig ben.”

Luchtstroom

Van Kooten legde de verschillen tussen modelvliegtuigen uit, zo zijn er met een elektrische motor maar de meeste hebben een benzinemotor. Voor de gelegenheid is er een piloot met zijn pulsjet V1 gekomen, een modelvliegtuig dat ongelooflijk veel herrie maakt. Het opstijgen gaat met behulp van een hellingbaan, omdat het vliegtuig zo warm wordt dat het de luchtstroom nodig heeft om af te koelen. De besturing vraagt een goede oog-handcoördinatie. Bij Modelvliegclub Delta besteden ze daaraan veel aandacht. “Je kunt bij ons lessen volgen en een brevet halen. Alleen proberen, raden we af, want als je verkeerd landt, heb je gelijk schade aan je vliegtuig.”
Op zondag gaven de modelvliegtuigpiloten een tweede demonstratie. Ook werd er een demonstratie gegeven met parachutisten en zweef-gyrokopters, een zweefvliegtuig zonder eigen aandrijving.

Jubileum

Organisator en luchthavenmeester Remco Belderok (22) kijkt met grote tevredenheid terug op de Zeeuwse Vliegdagen. “We hebben helaas moeten beslissen om de zaterdag niet te laten doorgaan. We hebben op het vliegveld metingen gedaan van windstoten tussen de 80 en 110 kilometer per uur. Het was een crosswind die de maximale waardes ver overschreed. De veiligheid was niet meer gewaarborgd. Gelukkig kon de zondag wel doorgaan en is het nog gezellig druk geworden.” Veel inkomende vliegtuigen, zowel oude als hele nieuwe, van andere vliegvelden kwamen langs, waarmee het een komen en gaan was op de landingsbaan. “In 2020 bestaat Vliegveld Midden-Zeeland 50 jaar en dat gaan we groots vieren. Wat we precies van plan zijn, kan ik nog niet vertellen, maar het wordt fantastisch. Dus schrijf 13 juni maar alvast in de agenda en houdt www.vliegveldzeeland.nl in de gaten.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief