Foto: Waterschap Scheldestromen/Rudy Visser

Waterschap maait en baggert waterlopen

  Actueel

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen is op verschillende plaatsen in Zeeland begonnen met het onderhoud van de waterlopen.


Op Walcheren vinden de werkzaamheden plaats bij Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland en bij Vrouwenpolder en Oostkapelle. Op de Bevelanden gaat het om Rilland en Lewedorp, Nieuwdorp en 's-Heerenhoek. Het waterschap combineert maaiwerkzaamheden met het baggeren van de waterlopen. "Het maaien en baggeren is nodig om de afvoer van overtollig oppervlaktewater naar de gemalen te waarborgen", laat een waterschapswoordvoerder maandag weten.

Maaien

Scheldestromen verwacht nauwelijks overlast voor het wegverkeer. "We zorgen ervoor dat het maaisel uit de waterloop wordt gehaald. Landeigenaren of pachters dienen het maaisel te verwerken op het perceel of op te ruimen en niet terug te gooien in de waterloop."

Voor een goede doorstroming van water maait het waterschap jaarlijks sloten en andere waterlopen binnen het werkgebied. Het waterschap is vanuit de Waterwet verantwoordelijk voor de kwaliteit en hoeveelheid water in de waterlopen. De maaiwerkzaamheden worden vooral door regionale aannemers uitgevoerd, maar ook door medewerkers van het waterschap. 

Baggeren?

Het baggeren gebeurt ook jaarlijks, steeds in een ander gebied, zodat waterlopen eens in de acht jaar gebaggerd worden. "Op de bodem van waterlopen, zoals sloten en vijvers, verzamelt zich in de loop der tijd een laag bagger. Dat bestaat onder andere uit gevallen blad, plantenresten en inwaaiend zand en stof. Deze laag wordt steeds dikker met als gevolg dat een waterloop ondieper wordt. Een teveel aan bagger, riet en waterplanten stremt de doorstroming en kan wateroverlast veroorzaken. Bovendien zorgt te veel bagger voor groen, ondoorzichtig water. Wanneer er niets gedaan wordt, gaat de waterkwaliteit achteruit en kan het water zelfs gaan stinken. Om dit te voorkomen baggeren we regelmatig."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715937531&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/reimerswaal&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief