De Julianaschool verwacht in de toekomst meer kinderen.
De Julianaschool verwacht in de toekomst meer kinderen.

Voorstel voor grotere nieuwbouw Julianaschool

Door: Britta Janssen Actueel

KRABBENDIJKE - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad bijna vier ton extra uit te trekken voor de nieuwbouw van de Julianaschool in Krabbendijke. “Op basis van de prognose voor leerlingenaantallen willen we de nieuwbouw groter maken, zodat de nieuwe school niet te klein wordt”, licht wethouder Kees Verburg het collegevoorstel aan de raad toe.

De gemeente Reimerswaal heeft eerder al geld gereserveerd voor de nieuwbouw van de school aan de Hinkelingestraat in Krabbendijke. Het huidige pand dateert uit 1961 en is verouderd. "Het is hoog tijd voor nieuwbouw", zegt de wethouder.

Peuterspeelzaal

Als de gemeenteraad instemt met het collegevoorstel wordt de nieuwbouw groter en 386.455 euro duurder. Dan kost de nieuwe school 3,8 miljoen euro en biedt ruimte aan ruim driehonderd kinderen. Nu zijn er volgens wethouder Verburg zo’n 270 leerlingen.
Het schoolbestuur van de Julianaschool ziet ook graag een inpandige peuterspeelzaal terugkeren in de nieuwbouw.

2022

De architect moet de gemeente Reimerswaal nog kiezen, maar Verburg verwacht dat de nieuwbouw een begane grond met één verdieping krijgt. Het huidige pand wordt gesloopt en het nieuwe verrijst op dezelfde plek. “Er is ruimte genoeg om als eerste een deel van het huidige gebouw te slopen en daar de tijdelijke huisvesting neer te zetten.”

Het selecteren van de architect en het ontwerpen van de nieuwbouw duurt grofweg een jaar. Als alles volgens planning verloopt, kan de bouw halverwege volgend jaar beginnen en in 2022 klaar zijn. “De planning is dat het schooljaar 2022-2023 in het nieuwe gebouw begint.”

Efficiënter

De gemeente Reimerswaal voorziet voor de komende vijftien jaar een toename van het aantal kinderen in Krabbendijke door de ontwikkeling van woningen in de wijk Rozeboom en het nieuwbouwproject de Kelders. “Ook de verplaatsing van de sportvelden biedt wellicht mogelijkheden voor woningbouw”, aldus de wethouder.

Directeur Gilbert Meeuwsen van de Julianaschool vertelt dat op basis van de leerlingenprognoses vrij nauwkeurig in te schatten is hoe groot de nieuwe school moet worden. “We willen de school niet te klein bouwen, maar ook niet te groot”, zegt Meeuwsen. “De nieuwe school wordt qua oppervlak niet veel groter dan het huidige gebouw, maar we zullen de vierkante meters veel efficiënter benutten. Een behoorlijk deel van de oppervlakte van de huidige school gaat verloren aan gangen.”

Dorpskarakter

Een ander speerpunt voor de nieuwbouw is volgens de schooldirecteur duurzaamheid. “We gaan voor een energieneutraal gebouw. Ook willen we graag dat het gebouw past bij de omgeving. Het is de bedoeling dat de school echt een dorpskarakter krijgt.” Ook een groene uitstraling vindt het schoolbestuur belangrijk. “Het is de bedoeling om nadrukkelijk aandacht te besteden aan groen. Zowel binnen als buiten de school willen we een rustige, natuurlijk uitstraling, uiteraard wel met aandacht voor spel en educatie. En met een flexibele indeling van de nieuwe school kunnen we variëren in ruimtes, zodat we in de toekomst nieuwe schoolconcepten kunnen introduceren.”

Gemeenteraad

De gemeenteraad van Reimerswaal besluit over de extra investering voor de nieuwbouw in haar vergadering van dinsdag 24 september.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief